Linkovi

Tradicija, lobisti prepreke za kontrolu oružja


Predsednikovim uredbama nije potrebno odobrenje Kongresa ali mogu da se suoče sa pravnim preprekama.

Promena zakona o oružju nije tako laka kako mnogi misle.

Posle svake masovne pucnjave, kao što je bio masakr u decembru u kojem je ubijeno 14 osoba… predsednik Barak Obama je apelovao na zakonodavce da promene zakone.

Moraćemo da se preispitamo kao društvo, da se postaramo da preduzmemo osnovne korake koji će otežati, neće onemogućiti ali će bar otežati pojedincima da dodju do oružja.”

Medjutim, promena zakona nije jednostavna iz tri razloga. Prvi je tradicija. Neki kažu da drugi amandman američkog Ustava daje Amerikancima pravo da budu vlasnici oružja. Vin Veber je bivši republikanski kongresmen koji sada radi kao lobista.

“Deo američke mitologije jeste da je vlasništvo nad oružjem ključni deo našeg identiteta kao zemlje.”

Drugi razlog je Nacionalno udruženje vlasnika oružja. Samo 2014. NRA je potrošio 2.5 miliona dolara za lobiranje za prava na posedovanje oružja a dao priloge u iznosu od skoro 30 miliona dolara direktno kandidatima koji se zalažu za slobodnu prodaju oružja. Organizacija sa godišnjim prihodom od 300 miliona dolara ima 4 miliona članova.

“NRA je moćna organizacija jer predstavlja stvarne ljude koji se uključuju u politički proces, izražavaju svoje stavove, glasaju i aktivni su”, kaže Veber.

Obično su demokrate te koje predlažu zakone o kontroli oružja. Republikanci obaraju te predloge. Čak Šumer je demokratski senator.

“Ako se američki gradjani ne oglase, ovo pitanje će stalno biti zakočeno u Kongresu.”

Medjutim – to je treći razlog. Amerikanci su podeljeni. Nekoliko istraživanja javnog mnjenja, uključujući nedavnu anketu koju je sproveo ABC News, pokazuju da samo 45% gradjana podržava zabranu prodaje poluautomatskog oružja dok 47% smatra da bi više Amerikanaca trebalo da nosi oružje.

“To takodje odražava ideju mnogih Amerikanaca da je razlog za kupovinu oružja – lična zaštita”, navodi Kerol Doerti iz istraživačkog centra Pju

Grupama koje se zalažu za kontrolu prodaje oružja, koje svake nedelje protestuju ispred Bele kuće, ostvarila se želja da predsednik Obama zaobidje Kongres svojom uredbom.

Medjutim, pristalice oružja ističu da svaka predsednička izvršna odredba može da bude privremena, ukoliko američki zakonodavci sakupe dovoljno glasova da je promene.

XS
SM
MD
LG