Linkovi

Trampova pobeda ugrozila prodaju oružja?


Predsednik Donald Tramp obraća se članovima Nacionalnog udruženja vlasnika oružja
Predsednik Donald Tramp obraća se članovima Nacionalnog udruženja vlasnika oružja

Donald Tramp je prvi američki predsednik, posle Ronalda Regana, koji se obratio članovima Nacionalnog udruženja vlasnika oružja. Regan se toj uticajnoj grupi obratio 1983. Tokom predsedničke kampanje Tramp je govorio da će, njegova rivalka, Hilari Klinton, ako postane predsednik “desetkovati Drugi amandman” koji Amerikancima garantuje pravo na nošenje oružja. Međutim izbor Trampa za predsednika uneo je neku vrstu konfuzije među prodavce i vlasnike oružja.

Burni pozdrav prvog američkog predsednika posle Ronalda Regana koji se obratio članovima najveće organizacije za pravo nošenja oružja, NRA.

“Osmogodišnjem ugrožavanju vašeg prava na Drugi amandman, došao je kraj. Imate pravog šampiona i prijatelja u Beloj kući."

NRA je pozdravio Trampovu pobedu u novembru kao “ pobedu prava na oružje.” Međutim njegov izbor se nije pokazao profitabilnim za prodaju oružja. Podaci FBI-a pokazuju da je broj bezbednosnih provera, potrebnih za kupovinu oružja, opao za 15 do 20 odsto u prva tri meseca ove godine. A razlog je?

“Nema više straha da će se oružje rasprodati tako da kupci sada ne žure sa kupovinom”, ističe Tom Dženkins iz kompanije "Nova firearms".

Iako ohrabreni ovim podacima, zagovornici kontrole oružja smatraju da ga još uvek u Americi ima previše.

“Imamo užasno puno, ogromne količine oružja u zemlji. Ima više oružja nego ljudi ili isto toliko”, poručuje aktivista Kris Braun.

Prodavci oružja kažu da oružje prodaju samo onim građanima koji imaju potvrdu da su prošli bezbednosnu proveru i koji kupuju oružje za samoodbranu ili lov.

“U ovoj državi, ako nekome nije dozvoljeno da nosi oružje neće moći ni da ga kupi, ukoliko prodavac poštuje zakon", podseća Dženkins.

Međutim, na izložbama oružja i prilikom kupovine na internetu mnogim kupcima polazi za rukom da izbegnu bezbednosnu proveru, kaže Kris Braun iz Brejdi kampanje za zaštitu od oružanog nasilja.

“To je kao da na aerodromima postavite natpis:”Teroristi dobro došli. Pođite ovim putem.”

Prema podacima Brejdijeve kampanje, koju je posle pokušaja atenetata na predsednika Ronalda Regana 1981. osnovao tadašnji sekretar za štampu Bele kuće, u Sjedinjenim Državama godišnje od oružja strada 32 hiljade ljudi.

U knjizi koju objavio 2000. Tramp je podržavo neke mere za kontrolu naoružanja, uključujući zabranu automatskog oružja. Međutim, kao predsednički kandidat, on je promenio stav i predstavljao se kao pasionirani pristalica posedovanja oružja. Da li izbor Donalda Trampa za predsednika ugrožava prodaju oružja?

“Ako nas abudete ponovo pitali na jesen ili pred Božić i scenario bude isti onda ću vam možda reći da je prodaja ugrožena, međutim sada je još rano davati prognoze”, ocenjuje Dženkins.

Za prodavce oružja Božić kao da je došao i prošao. Prošle godine, u poslednjoj godini mandata predsednika Obame, FBI je uradio više od 27 hiljada bezbednosnih provera za kupce oružja, što je dva puta više nego tokom prethodnih sedam godina.

XS
SM
MD
LG