Linkovi

Požar se bliži jezeru Taho u Kaliforniji, evakuišu se stanovnici i turisti


Požar Kaldor bukti u skijalištu Sijera-et-Taho u nedelju, 29. avgusta 2021. (Foto: AP /Noah Berger)
Požar Kaldor bukti u skijalištu Sijera-et-Taho u nedelju, 29. avgusta 2021. (Foto: AP /Noah Berger)

Stanovnici i turisti u mestima blizu popularnog jezera Taho u Kaliforniji morali su da se evakuišu kako se požar "Kaldor" približava jezeru, nakon što je "progutao" obližnje šume, isušene tokom kalifornijskog vrelog, suvog leta.

Zahvaljujući suvom "gorivu" i vetrovima u kanjonu, plamen je od nedelje zahvatio skoro 10.000 dodatnih hektara zemljišta, saopštio je Sekretarijat Kalifornije za šume i zaštitu od požara.

Samo 14% požara, koji je zahvatio skoro 71.500 hektara zemlje, je ugašeno.

​Naređenja za evakuaciju izdata su u nekoliko oblasti, uključujući okrug El Dorado južno od jezera. Jezero se graniči sa Nevadom i popularna je destinacija za plivanje, pešačenje i kampovanje.

Vlasnik hotela Nil Pančal i članovi njegove porodice do tri sata noću su pakovali odeću, lekove i hranu kako bi u ponedeljak ujutru mogli da napuste svoju kuću u El Doradu, i otputuju u Nevadu.

"Tako dugo smo ovde i nikada nismo videli ništa slično. Deca nam plaču", rekao je 42-godišnji Pančal za agenciju Rojters dok su se on, njegova žena, dvoje dece i roditelji njegove supruge spremali da se odvezu kroz dim koji je, kako je rekao, već osećao u grlu.

"Prvo Kovid, pa sada i ovo", rekao je Pančel koji je vlasnik dva hotela na jezeru, koja su oba evakuisana zbog požara.

Ceo južni deo jezera Taho, gde živi oko 22.000 ljudi, dobio je neku vrstu upustava za evakuaciju.

Požar Kaldor je oštetio 39 stambenih, komercijalnih i drugih zgrada a do sada uništio više od 470. Do sada je povređeno petoro vatrogasaca i civila, prema vebsajtu Sekretarijata.

Kalifornija, gde je sezona požara na vrhuncu krajem leta i u jesen, ove godine je već na putu da vidi još veća uništenja svoje prirode nego prošle godine - koja je bila najgora od kad se vodi evidencija o prirodnim nepogodama.

XS
SM
MD
LG