Linkovi

Požari prete letovalištima u Turskoj, evakuišu se turisti i stanovnici


Vatrogasci gase požar u Bodrumu, u Turskoj
Vatrogasci gase požar u Bodrumu, u Turskoj

Hiljade vatrogasaca u Turskoj peti dan zaredom pokušava da ugasi požare koji prete nekim najpopularnijim letovalištima u toj zemlji. U požarima je poginulo 8 osoba, a hiljade su evakuisane iz svojih domova.

Požari i dalje besne u letovalištima Manavgat na jugu i Marmaris na zapadu i u gradu Milas, a pojedini turisti i zaposleni u hotelima su evakusani iz Bodruma, prenosi agencije Rojters. Gašenje otežavaju rekordno visoke temperature i snažan vetar.

"Osećam se užasno. Pod velikim smo stresom zato što je vruće ovde. Požar koji je izbio na putu do aerodroma u Bodrumu se još širi, ostali su ugašeni. Vetar se pojačava, situacija ponovo postaje opasnija. Neki ljudi su veoma. nervozni, tužni. S druge strane, sinoć sam čula muziku na obali", ispričala je za Glas Amerike stanovnica Bodruma Melis Birder.

Požar u Antaliji, u Turskoj
Požar u Antaliji, u Turskoj

Požari nanose ogromnu štetu turizmu - ključnom ekonomskom sektoru u Turskoj koji i dalje pokušava da se oporavi od gubitaka zbog pandemije Kovida 19.

Teške posledice trpe i mnoge porodice. Među njima je i jedan poljoprivrednik iz Manavgata.

"Nije me briga ako izgore kuća ili automobil. Ali pogledajte ove životinje koje su izgubile živote. One su moja lepota, nada. U svom ovom haosu se rodilo tele. Spasio sam ga iz požara. Moja deca su ga grlila. Međutim, njegova majka je stradala", ispričao je za Glas Amerike.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u subotu obišao neka od najteže pogođenih letovališta. Pogođeni region proglasio je zonom katastrofe i najavio da će pričinjena šteta biti nadoknađena. Vlasti istražuju da li su neki od više od 100 požara podmetnuti.

Erdogan je upozorio da da će "iščupati srce počiniocima" ako se utvrdi da da je to slučaj.

Turska vlada je suočena sa sve većim kritikama zbog toga što za gašenje požara iznajmljuje ruske avione. Turski predsednik najajvio da stiže još aviona iz susednih Ukrajine, Rusije i Azerbejdžana.

Zvaničnici ističu da je većina požara pod kontrolom. Međutim, pojedina letovališta su i dalje ugrožena, a narednih dana se ponovo najavljuju rekordno visoke temperature.

U susednoj Grčkoj, vatrogasci pokužavaju da suzbiju širenje požara na jugu zemlje u kojem su uništeni domovi, a 15 osoba je završilo u bolnici zbog problema sa disanjem. Temperature su prethodnih dana bile veoma visoke i očekuje se da će dostići 44 stepena Celzijusa u ponedeljak i utorak.

U Italiji, na Siciliji, vatrogasci se dva dana bore protiv požara koji su stigli do Katanije. Vatrena stihija primorala je stanovnike da napuste svoje domove, a privremeno je zatvoren i lokalni aerodrom, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG