Linkovi

Novi požar na grčkom ostrvu Evija


Arhiva - Vatrogasni avion "Kanader" ispušta morsku vodu na plamen tokom gašenja šumskog požara u blizini sela Elinika, na ostrvu Evija, Grčka, 8. avgusta 2021.
Arhiva - Vatrogasni avion "Kanader" ispušta morsku vodu na plamen tokom gašenja šumskog požara u blizini sela Elinika, na ostrvu Evija, Grčka, 8. avgusta 2021.

Brojni vatrogasci uz podršku vatrogasnih aviona bore se sa šumskim požarom koji je izbio u ponedeljak rano ujutro u južnom delu grčkog ostrva Evija, manje od dve nedelje nakon što je paklena vatrena stihija spalila severni deo tog ostrva.

Vatra gori u blizini sela Fajgija, gde su evakuisana dva naselja, i kreće se prema obalnom turističkom selu Marmari, gde su vlasti pripremile čamce za evakuaciju ljudi ako bude potrebno, prenosi Atinska novinska agencija.

Četrdeset i šest vatrogasaca bori se protiv plamena pod jakim vetrom, uz pomoć 20 vatrogasnih vozila, tri vatrogasna aviona i dva helikoptera, saopštila je grčka vatrogasna brigada.

Vlasti drže čamce u pripravnosti kod Marmarija. Evija se nalazi severoistočno od glavnog grada Atine.

Vlasti civilne zaštite proglasile su u nedjelju da će od ponedeljka postojati "vrlo visok rizik" od izbijanja požara u mnogim područjima Grčke.

Šumski požari od jula poharali su ostrva Evija i Rodos, kao i šume severno i jugoistočno od Atine i delove poluostrva Peloponez. Tri osobe su poginule u požarima.

Vlada je za katastrofu okrivila najgori toplotni talas koji je zemlja videla u prethodnim decenijama.

Naučnici za klimu upozoravaju da su ekstremne vremenske prilike i žestoki požari postali sve učestaliji zbog globalnog zagrevanja koje je izazvao čovek, povećavajući potrebu za ulaganjem u timove, opremu i politiku za borbu protiv požara.

XS
SM
MD
LG