Linkovi

U severnoj Kaliforniji nova pretnja šumskih požara


Požar Kaldor pustoši Nacionalni park Eldorado, u blizini Kjuburza, Kalifornija, 21. avgusta 2021.
Požar Kaldor pustoši Nacionalni park Eldorado, u blizini Kjuburza, Kalifornija, 21. avgusta 2021.

Požar na severu države, jedan od desetak velikih požara u Kaliforniji pogođenoj sušom koji su uništili na stotine domova i naterali hiljade ljudi da se evakuišu, koji već nedelju dana gori, nastavio je da izmiče kontroli.

Požar nije obuzdan u nedelju u Kaldoru, koji je ugljenisao skoro 400 kvadratnih kilometara drveća i rastinja u severnoj Sijera Nevade nakon izbijanja 14. avgusta. Uzrok se istražuje.

Vatrogasci su se nadali da će iskoristiti mirnije vreme i hladnije temperature dan nakon što su naleti vatrene stihije pogodili američku saobraćajnicu Ruta 50 i zapretili udaljenijim naseljima u okrugu El Dorado.

Naleti vetrova raširili su žar na gorivo u obliku osušenog rastinja u korita za, što je stvorilo nova žarišta požara i navelo vatrogasne ekipe da počnu da jurcaju za plamenom po neravnom terenu.

"Znamo da je ovaj požar učinio stvari koje niko nije mogao da predvidi, ali tako izgleda gašenje požara ove godine u državi", rekao je šef državnog nadzornika šuma Eldorada, Džef Marsolais.

U više velikih požara spaljeno je najmanje 700 domova, od kojih su mnogi u naseljima po Sijera Nevade, okolini Grinvila i Grizli Fletsa, te oko njih. Oko 13.000 zgrada i dalje je pod prijetnjom u zajednicama ušuškanim u bajkovitim šumama.

Požari su spalili otprilike 6.000 kvadratnih kilometara i emitovali dim sve do istočne obale SAD. Gorela je trava, šikara, šuma - rastinje izuzetno suvo usled ovogodišnje velike suše, verovatno pogoršane klimatskim promenama.

Devet nacionalnih parkova u Kaliforniji zatvoreno je zbog opasnosti od požara.

Severozapadno od požara Kaldor, veliki požar Diki takođe se širi. Za pet nedelja, požar na oko 282 kilometra (175 milja) severoistočno od San Franciska postao je drugi po veličini u istoriji države i ugljenisao je područje dvostruko veće od Los Anđelesa. Pod kontrolom je 37 odsto.

U južnoj Kaliforniji naredbe o evakuaciji ostaju na snazi za ruralne zajednice u blizini požara Frenč, severoistočno od Bejkersfielda u okrugu Kern. Taj požar je narastao na oko 54 kvadratna kilometra i pod kontrlom je samo 10 odsto.

Kalifornija je jedna od desetak uglavnom zapadnih država u kojima su u nedelju gorela 94 velika, aktivna požara, prema Nacionalnom međuresornom vatrogasnom centru.

Požari su se pojačali na čitavom Zapadu, stvarajući gotovo celogodišnju sezonu koja je okupirala vatrogasce. Vatrogasni obrasci su se u sezonama pomerali su se sa jugozapada do Stenovitih planina, na pacifički severozapad, a zatim u Kaliforniju, omogućavajući vatrogasnim ekipama da se sele sa jednog mesta na drugo, rekao je Entoni Skardina, zamenik regionalne šumarske službe.

XS
SM
MD
LG