Linkovi

Šire se požari u Kaliforniji, ceo zapad SAD pod vrelim talasom


Požari u nacionalnom parku u Kaliforniji
Požari u nacionalnom parku u Kaliforniji

Vatrogasci se bore da zadrže pod kontrolom šumske požare u severnoj Kaliforniji, dok su temeprature vazduha duž celog zapada SAD izuzetno visoke.

U nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji u petak su izmerena 54 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura od 1913. kada je bilo 57 stepeni.

Veliki požar na 72 kilometara od jezera Taho izazvali su i munje i gromovi, i ne deluje da će moći u skorije vreme da se kontroliše.

U planiniskim predelima Kalifornije požari su uništili desetine kuća, a evakuisano je oko 2.800 ljudi.

Vreli vazduh je u petak formirao sopstveni veliki oblak i svoje munje, rekli su vatrogasci.

To im stvara problem, jer požare uspeju da kontrolišu kada su noći manje vruće i vlažne, ali vreli vazduh ne odlazi. Više od 1.200 vatrogasaca je na terenu, ali požari još nisu pod kontorlom.

Vatrogasci kažu da je toliko toplo da, kada gase požar iz aviona, kanister vode ispari u vazduhu pre nego što padne na zemlju. Kažu da slično vreme očekuju i narednih dana.

Požar se proteže na 222 kvadratna kilometra, i samo je 8 odsto pod kontrolom.

U pojedinim delovima Kalifornije u subotu je isključena struja da ne bi došlo do pucanja sistema. I u Nevadi se apeluje na potrošače da štede struju. U Ajdahu je guverner Bred Litl proglasio vanrednu situciju sa požarima i mobilisao nacionalnu gardu da pomogne u njihovom gašenju

XS
SM
MD
LG