Linkovi

Kurti: Recipročno priznanje cilj sporazuma Kosova i Srbije


Premijeri Hrvatske i Kosova tokom susreta u Prištini, 15. novembar 2021. (Photo: Vlada Kosova, zkp.zkm@rks-gov.net)
Premijeri Hrvatske i Kosova tokom susreta u Prištini, 15. novembar 2021. (Photo: Vlada Kosova, zkp.zkm@rks-gov.net)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji u ponedeljak boravi na Kosovu, rekao je da Hrvatska podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da sam dogovor zavisi od strana u dijalogu. Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da je recipročno priznanje cilj sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Premijera Hrvatske, koji je jutros po lokalnom vremenu doputovao u Prištinu, ispred zgrade vlade, uz najviše počasti, dočekao je premijer Kosova. Plenković je nakon sastanka sa Kurtijem kazao da će Hrvatska nastaviti da se zalaže za unapređenje bilateralnih odnosa i da će ubuduće nastaviti da pomaže Kosovu.

„Mi se zalažemo za evropski put Kosova, za intenziviranje ugovornih institucionalnih odnosa koje imate sa Evropskom unijom za viznu liberalizaciju. Nastojaćemo da vam pomognemo u svim političkim i dilpomatskim naporima, i u reformskim procesima", rekao je Plenković.

Premijer Kosova zahvalio se Hrvatskoj, na kako je kazao, stalnoj podršci i saradnji i kazao da je tokom satanka sa hrvatskim premijerom razgovarao o daljoj saradnji.

„Razgovarali smo o jačanju bilateralne saradnje, kao i o načinima daljeg jačanja naših prijateljskih odnosa. Razgovarali smo i primeni 12 sporazuma u oblasti nauke, obrazovanja , kulture i ekonomije, kao i o drugim sporazumimma koje ćemo, nadam se, ubrzo finalizovati", naveo je Kurti.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Plenković je kazao da sam dogovor zavisi od strana u dijalogu, koji Hrvatska, kao članica Evropske unije podržava.

„Zalažemo se za celovitost Kosova, za stabilnost zemlje, za mir, dijalog i saradnju i verujem da će se nakon smirivanja nepotosti nastaviti dijalog sa Srbijom i da će ti odnosi doći u fazu pune normalizacija svih tokova, pre svega političkih", istakao je hrvatski premijer.

Kurti je ponovio da je recipročno priznanje cilj sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Mi smo za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom koji ima za cilj recipročno priznavanje između Kosova i Srbije. Trenutno ni Srbija ne priznaje nezavisnu državu Kosovo pa ni Kosovo takođe ne može da prizna Srbiju sve dok ima takav Ustav koji je iz vremena bivšeg predsednika Koštunice iz 2006. godine. Želimo recipročno priznanje, koje je cilj sveobuhvatnog sporazuma", rekao je Kurti.

Premijer Hrvatske sastao se u Prištini i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani koja ga je odlikovala predsedničkom medaljom “Sveta Tereza”.

XS
SM
MD
LG