Linkovi

Izbori na Kosovu: Samoopredeljenje izgubilo Prištinu i Prizren


Glasanje na lokalnim izborima na Kosovu
Glasanje na lokalnim izborima na Kosovu

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu vladajući pokret Samoopredeljenje aktuelnog premijera Aljbina Kurtija je izgubio glavni grad Prištinu, kao i drugi po veličini kosovski grad Prizren, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Od 12 opština u kojim je išlo u drugi izborni krug Samoopredeljenje je izgubilo i Obilić, Đakovicu, Kačanik, Kosovo Polje, Vitinu i Orahovac, a dobilo tek četiri - Gnjilane, Podujevo, Kamenicu i Štimlje.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, u Prištini je u drugom krugu glasanja u nedelju (14. novembra) pobedio Prparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova sa oko 51 odsto glasova dok Arben Vitia iz Samoopredeljenja dobio oko 48 odsto.

Vitia je priznao poraz i poželeo uspeh Rami, dok je novi gradonačelnik Prištine obećao da će raditi u korist svih građana Prištine.

U Prizrenu je više glasova dobio kandidat Demokratske partije Kosova (DPK) Šaćir Totaj u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Mutahera Haskuku. Totaj je dobio 51 odsto glaosva a Haskuka skoro 49.

Kandidat za gradonačelnika Đakovice Ardian Đini iz redova Alijanse za budućnost Kosova je pobedio u toj opštini protiv Mimoze Kusari Ljilje, koja je bila kandidatkinja Samoopredeljenja. Đini je dobio oko 56 odsto glasova birača a Kusari Ljilja oko 43 odsto.

U Gnjilanu je više glasova dobio Aljban Hiseni iz Samoopredeljenja u odnosu na Ljutfi Hazirija iz DSK. Hiseni je dobio oko 51 odsto glasova a Haziri oko 48.

U Podujevu je dobio većinu glasova Špejtim Bulići iz Samoopredeljenja sa oko 51 odsto glasova.

Takođe, na osnovu preliminarnih rezultata, Samoopredeljenje je pobedilo još u Kamenici i Štimlju. DSK je, osim Prištine, dobio Istok, Kosovo Polje i Vitinu. DPK je pobedila i u Glogovcu, Dragašu, Kačaniku i Vučitrnu.

Alijansa za budućnost Kosova je, osim u Đakovici, pobedila još u Klini, Orahovcu i Juniku. Socijaldemokratska inicijativa je pobedila u Mališevu. U Obiliću je pobedio Džafer Gaši iz Građanske inicijative za Obilić.

Od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, u nedelju na birališta su izašli samo građani Klokota, gdje je više glasova birača dobio Vladan Bogdanović (55,13 odsto) u odnosu na Strahinju Spasića iz Građanske inicijatve Srpska narodna sloga (44,87 odsto).

U Mamuši je dobila Turska demokratska partija Kosova.

Do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati glasalo je oko 38 odsto građana, prema podacima Centralne izborne komisije.

Građani Kosova u nedelju, 14. novembra, birali su gradonačelnike u 21 opštini, a rezultati se očekuju tokom večeri.

Prvi krug je održan 17. oktobra i tada je izabrano 17 gradonačelnika. Na Kosovu funkcioniše ukupno 38 lokalnih samouprava.

Pravo glasa na biralištima koja su otvorena u sedam sati i zatvorena u 19 časova, imalo je 1.260.571 građana Kosova, a bilo je otvoreno 1.638 biračkih mesta u okviru 575 biračkih centara.

Birači van Kosova su od 29. oktobra imali dve nedelje rok da iskoriste pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora. Osim u glavnom gradu Kosova, u Prištini, građani novog predsednika opštine birali su i u drugom po veličini gradu, Prizrenu.

Kosovska policija je saopštila da je primila 21 prijavu u vezi sa izbornim procesom, a tužioci su reagovali u tri slučaja. U saopštenju za medije se precizira da je u opštini Junik i Peć pokrenut postupak za krivično delo "ometanje glasanja", a osumnjičenom je određen pritvor od 48 sati.

Takođe je jedno lice privedeno zbog "remećenja javnog reda i mira" u opštini Junik i Peć, ali je potom pušteno. U opštini Vučitrn je jedno lice osumnjičeno za "falsifikovanje dokumenta" i ovaj slučaj je ušao u redovnu proceduru.

Sa druge strane, Centralna izborna komisija je saopštila da do 15 časova nije dobila informacije o incidentima koji bi mogli da utiču na izborni proces.

Glasali kandidati i zvaničnici Kosova

Kandidat za gradonačelnika Prištine ispred Samoopredeljenja Arben Vitia je nakon glasanja rekao da je izborni dan od suštinskog značaja za demokratiju i zemlju.

"Danas se odlučuje o sudbini glavnog grada, tako da je veoma važno da svi učestvuju u procesu", rekao je Vitia.

Njegov protivkandidat je Prparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova. I Rama je pozvao građane Prištine da iskoriste pravo glasa jer su "došla dobra vremena" za njih.

U Prštini je glasao i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je poručio da su lokalni izbori važni, te pozvao sve sa pravom glasa da iskoriste ovu priliku i izaberu svoje lokalne lidere, koji će ih voditi u naredne četiri godine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je nakon glasanja izjavila da je dužnost svih građana da kroz izborni proces doprinesu demokratiji.

"Danas je jako važan dan, kada se određuje sudbina u opštinama u kojima živimo. Zato je veoma važno da građani obave svoju dužnost kako bi sutra imali veća prava i kvalitetniji život", rekla je Osmani.

Otpravnik poslova SAD na Kosovu Nikolas Đakobi je takođe pozvao sve da iskoriste svoje pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora i na svom Tviter nalogu napisao da glasanjem osigurava demokratija.

U međuvremenu je tokom izbornog dana šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu, Lukas Mandl, rekao da nedeljne lokalne izbore u 21 opštini pomno prati 62 posmatrača, te dodao da će pažljivo pratiti celi izborni proces, kao i proces prebrojavanja glasova.

"Ohrabrujem građane da ostvare svoje pravo glasa, da izađu na izbore, da glasaju za jednog ili drugog kandidata i da doprinesu demokratiji", rekao je Mandl.

Glasalo se i u Podujevu, Gnjilanu, Đakovici, Glogovcu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovu Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku i Mamuši.

Od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, u nedelju na birališta su izašli samo građani Klokota, prenosi RSE.

XS
SM
MD
LG