Linkovi

Krivokapić:  Zabrana leta bila neizbježna, Lavrov mogao i vozom u Beograd


Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić ( Foto: rtcg.me, Vlada CG)
Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić ( Foto: rtcg.me, Vlada CG)

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić rekao je u utorak, komentarišući odluku vlasti u Podgorici da zatvori nebo za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na putu u Beograd, da je Lavrov mogao da posjeti Beograd i vozom.

Krivokapić je rekao da je zabrana preleta bila “neizbježna jer je to poštovanje obaveze koje je Crna Gora preuzela”, i dodao da ga ne začudjuje takva reakcija, ocjenjujući da je to “politika zbog koje se došlo u ovakvo stanje sukoba”.

“Važni političari iz čitavog svijeta vozom idu u Ukrajinu, tako da je taj dio posjete mogao biti obavljen vozom, mislim da postoji linija. Ako postoji tako velika želja mogla je biti realizovana na taj način", rekao je Krivokapić i dodao da je odluku o zabrani preleta donio dio MVP zadužen da se time bavi.

Odgovarajući na pitanje novinara kako tumači podršku Lavrova Otvorenom Balkanu, Krivokapić je rekao da svako za sebe želi da veže veliku neku inicijativu i da se ne čudi što to Srbija pokušava sa nekom inicijativom.

"Ministarstvo vanjskih poslova priprema analizu na tu temu i premijeru će biti dostupni svi elementi inicijative. Mi ne znamo šta ta inicijativa znači, puno je priče a malo elemenata. Mislim da će procesi koji su se pokazali dobri preživjeti a da će neki biti osudeni na propast”, rekao je Krivokapić i dodao da “pratimo šta se dešava sa Otvorenim Balkanom, vidimo i da ga Rusija doživljava kao svoj proces”. Za sada smo samo posmatrač, vidjećemo".

Krivokapić je, na pitanje da li bi CG trebalo da isplati odštetu Hrvatskoj, odgovorio da misli da je dio odštete isplaćen.

"Mislim da sam dobio poruku da ono što treba da se njeguje u Crnoj Gori je kultura sjećanja. Hrvatska traži poštovanje nevinih žrtava ali ne zaboravimo Crna Gora je izgubila toliko momaka... ona je morala imati osjećaj odgovornosti i žrtva zloupotrebe u tom sramnom napadu na Dubrovnik", rekao je Krivokapić nakon susreta sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

XS
SM
MD
LG