Linkovi

Stejt department: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije


ARHIVA - Portparol Stejd departmenta Ned Prajs (Foto: AP//Manuel Balce Ceneta, Pool)
ARHIVA - Portparol Stejd departmenta Ned Prajs (Foto: AP//Manuel Balce Ceneta, Pool)

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija su kao suverene države "donele suverene odluke o vazdušnom prostoru koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda,", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ruske osude i pretnje posle otkazivanja posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, zbog odluke Podgorice, Skoplja i Sofije da zatvore vazdušni prostor za njegov avion, portparol Ned Prajs je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu naglasio i da SAD pozivaju "Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope".

Glas Amerike: Kako komentarišete to što je Vučić planirao da ugosti Lavrova, dok istovremeno odbija da uvede sankcije Rusiji?

Prajs: Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost.

Glas Amerike: Kako će SAD i NATO zaštiti tri zemlje, koje su zatvorile vazdušni prostor, od ruskih prijetnji?

Prajs: Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća. Juče smo obilježili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Severne Makedonije u martu.

Kremlj je potez Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije, koje su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova, okarakterisao kao "neprijateljski čin" i saopštio da "takva neprijateljska dela mogu da izazovu određene probleme".

XS
SM
MD
LG