Linkovi

KRIK: Radojičić u Beogradu, kao Brnabić u Vladi


Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a (Mreže za istraživanje kriminala i korupcije)
Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a (Mreže za istraživanje kriminala i korupcije)

Uz velike najave i obećanja, većina u Skupštini Beograda izabrala je juče dr Zorana Radojičića, direktora Dečije bolnice u Tiršovoj, za novog gradonačelnika Beograda. Međutim, glavni i odgovorni urednik portala KRIK Stevan Dojčinović u razgovoru za Glas Amerike kaže da ne očekuje da će Radojičić zaista da vodi glavni grad.

Dan posle izbora direktora Dečije bolnice u Tiršovoj Zorana Radojičića za novog gradonačelnika Beograda, glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović priznaje da nije očekivao da će Radojičić zaista biti izabran na tu funkciju.

Kako kaže, otkrivanjem i pisanjem o njegovim brojnim aferama, nezavisni mediji su doprineli tome da bivši gradonačelnik Siniša Mali ne bude ponovo kandidat, zbog čega su naprednjaci u kampanju ušli sa novim ljudima, poput Radojičića.

Pitanje je, međutim, hoće li novoizabrani gradonačelnik zaista da vodi Beograd, kaže Dojčinović u izjavi za Glas Amerike:

"Ja mislim da on nema nikakve moći i uticaja da bude stvarno gradonačelnik u svojoj punoj funkciji. Signal koji ide tome u prilog je postavljanje Gorana Vesića za njegovog zamenika, gde će Vesić više voditi celu stvar, a Radojičić je neko ko im je lice za javnost. Neko ko izgleda umiveno. On je nešto poput Brnabić, samo Brnabić je na čelu Vlade, a Radojičić je neko ko će da vodi grad za njih".

Kao direktor Dečije bolnice, Radojičić ima prilično pozitivan aspekt u svojoj karijeri, ali postoje i kontroverze koje su otkrivene, podseća Dojčinović:

"Bilo mi je jako zanimljivo zato što je dosta energije uloženo da se sređuje njegova biografija pred same izbore. Ako se sećate, on je radio uporedo sa Tiršovom i u jednoj privatnoj klinici, što nije nikakvo krivično delo, ali generalno ne izgleda uvek lepo u javnosti kada lekari to rade. Ali ono što je meni bilo još gore je što su brisali sve tragove toga. Oni su brisali video klipove sa Jutjuba, sa sajta klinike su ga obrisali i mi smo to posle našli tek u onoj keširanoj, sačuvanoj verziji sajta. To mi više govori o njemu, ta njegova potreba da se skroz obriše", dodaje Dojčinović.

Na kraju, on podseća i na otkriće KRIK-a iz februara ove godine, na slučaj nelegalne vikendice na Zlatiboru, koju je, prema rečima Dojčinovića, Radojičić zidao bez građevinske dozvole.

"To će biti zanimljiv slučaj, koji će dosta reći o njemu - šta će uraditi. On je sada dužan da ode i da sruši tu svoju vikendicu. Ako je on ne sruši, država je dužna da je sruši", ocenjuje Dojčinović.

Na pitanje šta će Beograd dobiti izborom Zorana Radojičića, Dojčinović odgovara da grad tu ne dobija, već da će izborom najviše dobiti SNS.

"Oni dobijaju čisto lice, kojim žele da amortizuju buduće kritike i sve ono što se dešavalo Siniši Malom tokom mandata", zaključujue glavni i odgovorni urednik KRIK-a.

XS
SM
MD
LG