Linkovi

Srpska policija pod političkim uticajem


Arhivska fotografija vežbe srpske policije (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhivska fotografija vežbe srpske policije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Srpska policija operiše pod velikim političkim uticajem, a to se odražava i na njen odnos sa medijima, ocenili su učesnici panela "Mediji i reforma policije", u okviru skupa "Zapadni Balkan kao izvoznik bezbednosti: civilni kapaciteti u mirovnim misijama".

"Većina novinara koji pokušavaju da profesionalno rade svoj posao je u dobrom neformalnom odnosu i komunikaciji sa policijom, ali to što im oni kažu malo znači bez kredibilnih dokumenata da bi to mogli da objave", rekao je urednik Balkanske istraživačke mreže BIRN Slobodan Georgijev.

On je naveo da su ljudi koji vode policiju pod ogromnim uticajem politike i zato ne mogu da svoj posao obave do kraja.

Srbija se ove godine otvaranjem poglavlja 24 u pregovorima sa Evropskom Unijom o pravdi, slobodi i bezbednosti obavezala na reformu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

EU zamera srpskoj policiji prekobrojnu administraciju, da ne radi u skladu s potrebama društva kojem služi, ali i što je politizovana. Iz Brisela se zamera činjenica da se političari mešaju u rad policije ili je zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke, ali i partijske svrhe.

Tome bi, do 2020. na put trebalo da stanu upravo pregovori s EU u okviru poglavlja 24.

Novinar lista Danas Vuk Jeremić kaže da politizacija policije dostiže te razmere da je neredak slučaj da je kritikuje i sam ministar, tvrdeći da je kriminalizovana, a da onda ništa ne preduzima da to spreči, nego samo najavljuje. Jeremić je rekao da ministar sistemski kritikuje policiju na način koji nije dobar za njen rad, i dodao da, iako nema dokaze za to, poslednjih godina u MUP postoji podela medija na "naše" i "njihove".

"Iz policije nam uglavnom stižu informacije od pojedinaca koji nisu politički lojalni i kojima je onemogućeno da završe istrage u nekim slučajevima, pa onda koriste medije da nešto proguraju," objašnjava Stevan Dojčinović , urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Dojčinović kaže da KRIK nikad nije objavio neki policijski izveštaj koji je dobio kao "sirov materijal", nego ga uvek proverava i "filtrira", i po tome se razlikuje od tabloida. On kaže da informacije koje se plasiraju u tabloidima ne stižu iz policije, nego iz političkog vrha.

Nedostatak napretka u sprovođenju reformi u poglavlju 24, kao i u poglavljima koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava (poglavlje 23) i normalizacije odnosa sa Prištinom (poglavlje 35) mogu u bilo kom trenutku zaustaviti pregovore u drugim poglavljima koje Srbija vodi u pristupnom procesu sa EU.

XS
SM
MD
LG