Linkovi

CINS i KRIK dobitnici nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac"


Žiri nagrade "Dušan Bogavac" (Foto: Medijacentar Beograd, www.mc.rs)

Centar za istraživačko novianrstvo (CINS) i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) dobitnici su ovogodišnje nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac". Žiri je odlučio i da dobitnik posebne zahvalnice za afirmaciju etike i hrabrosti bude novinar Vukašin Obradović, glavni urednik nedavno ugašenih novina Vranjskih.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i član žirija, rekao je, obrazlažući odluku o dodeli nagrade za etiku i hrabrost, da su dve nagrađene redakcije "novinarski svetionici u medijskom mraku Srbije", a da su njihovi novinari, i pored zastrašivanja i pretnji, godinama istrajavaju na istraživanju najosetljivijih tema.

"Mi ne živimo u medijskom mraku, mi ga razbijamo, ali živimo ofanzivu destabilizacije svega što ima prefiks 'nezavisno'", rekao je Lekić uz ocenu da će se i to "jednom lane zvati".

"Odluka žirija nije emotivna reakcija na izjave premijerke Ane Brnabić o istraživačkom novinarstvu u Srbiji. Istraživačko novinarstvo u Srbiji danas je jače nego ikad, što dokazuju brojne nagrade koje su u zemlji i regionu dodeljenje redakcijama KRIK-a, CINS-a, Insajdera", kazao je on pre uručenja nagrade u beogradskom Medija centru.

Primajući nagradu iz ruku prošlogodišnje dobitnice Sanje Kljajić, glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić ocenio je da je danas teško biti hrabar i etičan novinar u Srbiji.

Redakcija CISN-a dobija nagradu "Dušan Bogavac" (Foto: Medijacentar Beograd, www.mc.rs)
Redakcija CISN-a dobija nagradu "Dušan Bogavac" (Foto: Medijacentar Beograd, www.mc.rs)

"Drago mi je što je nagrada, koja predstavlja veliku čast, dodeljena celoj redakciji jer sve što radimo je rezultat timskog rada. Kada vidimo ko su dobitnici nagrade, postoji osećaj ponosa jer su nam ti ljudi nekada bili uzori", kazao je Jahić.

"Zovu vas stranim plaćenikom, špijunom, izdajicom, ne znam izdajicom čega? Zašto? Što radimo svoj posao? Što razotkrijemo korupciju? Zar nije i u interesu javnosti i građana da saznaju ako neko njihove novce iz budžeta ne troši kako treba", zapitao je Jahić.

Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović rekao je da novinarstvu u Srbiji predstoji "loše vreme" i da je nova tendencija da se institucije, u prvom redu poreske, koriste protiv medija.

"Ono što je bitno jeste da se poslednjih godina sve više institucije sistema koriste za obračun sa novinarima, poreska inspekcija se tako često šalje u medije koji se smatraju nepodobnim, a u stvari su nezavisni. A takođe, sve je više zabeleženih slučajeva da su novinari bili pod prismotrom obaveštajne agencije BIA", rekao je on.

Stevan Dojčinović i novinarke redakcije KRIK-a dobijaju nagradu "Dušan Bogavac" (Foto: Medijacentar Beograd, www.mc.rs)
Stevan Dojčinović i novinarke redakcije KRIK-a dobijaju nagradu "Dušan Bogavac" (Foto: Medijacentar Beograd, www.mc.rs)

Upravo tim putem, detalji iz njegovog privatnog života, tačnije iz njegovog kompjutera, završili na naslovnicama tabloida bliskih vlastima, smatra Dojčinović. Slične naslovnice dovode ih, kažu, u situaciju da se brane zbog apsurdnih stvari.

"Nedavno smo u Briselu lobirali za medijske slobode u Srbiji. Pričali smo sa evropskim parlamentarcima o autocenzuri u Srbiji da bi onda shvatili da su naši vodeći političari pre nas bili u Briselu gde su doneli gomile novina kako bi dokazali da u Srbiji nema cenzure. Nismo ohrabreni onim što smo čuli, mislim da ni Brisel nije spreman da prizna postojanje tog problema u Srbiji", kazao je Dojčinović.

Žiri su činili predsednik NUNS Slaviša Lekić, prethodni dobitnici nagrade Sanja Kljajić i Dušan Petričić, novinar Filip Mladenović i sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac. U užem izboru za ovogodišnju nagradu našao se i portal "Ozonpres" iz Čačka.

Dušan Bogavac (1931-1990) se 1980-ih godina bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako uspostaviti demokratske institucije, i od partijske napraviti pravnu državu. Animirao je veliki broj intelektualaca iz čitave Jugoslavije, osnovao Fond solidarnosti namenjen novinarima koji zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez sredstava za život, pisao i objavljivao članke i knjige. U znak sećanja na Dušana Bogavca i u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine dodeljuje se novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Nagradu su do sada dobili i Stojan Cerović, Radio B-92 - Bojana Lekić i Veran Matić, karikaturista Predrag Koraksić, Svetlana Lukić, Nebojša Popov, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović, Brankica Stanković, Mirko Djordjević, Danica Vučenić, Sanja Kljajić, Dušan Petričić, redakcija kulturnog dodatka "Beton" u dnevnom listu "Danas" i redakcija magazina "Ekonomist".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG