Linkovi

Rajski papiri u Srbiji - zadatak za nadležne ili ne?


Prema navodima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, KRIK, dokumenta dve agencije za ofšor usluge, sa Bermudskih ostrva i iz Singapura koja su "procurela" pokazala su da ima i srpskih državljana, a jedan od njih je i aktuelni ministar Nenad Popović.

Među 120 svetskih državnika, političara i biznismena, čije poslovanje i ofšor sredstva su otkrili "rajski papiri", ima nekoliko kompanija i ličnosti iz Srbije, a prema dokumentima poslovi i imovina srpskog ministra bez portfelja vrede najmanje 75 miliona dolara, dok je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

Ministar Nenad Popović saopštio je danas da nijedna njegova kompanija nije registrovana u „ofšor" zonama, koje se pominju u istraživanju "Rajski papiri".

"Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi. I što je najvažnije, sve moje kompanije deklarisao sam kao nosilac državne funkcije u Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije," naveo je Popović u izjavi za javnost.

Ministar ističe i da je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio takođe svu svoju imovinu koju je stekao pre nego što je postao ministar u Vladi Republike Srbije.
Stevan Dojčinović iz mreže KRIK u izjavi za Glas Amerike kaže da očekuje reakciju nadležnih organa u državi, i to ne samo iz Agencije za borbu protiv korupcije.

"Iz Agencije očekujem da oni odmah odreaguju u vezi ministra Popovića, ali mislim da je važno da sada odreaguju poreski organi, to je ključno u ovom slučaju. Institucije sistema bi trebale da odreaguju, kao što se to dešava u svetu. Kod nas, iz prethodnog iskustva kada smo imali Panama papire, više od godinu dana nemamo informacije o istragama koje su pokrenute," kaže Dojčinović, urednik iz KRIK-a.

Iz KRIK-a takođe podsećaju da posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje, ali se često koriste za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

"Ovo bi mogao da bude povod za Agenciju za borbu protiv korupcije da proveri da li je ministar prijavio vlasništvo nad navedenom imovinom, a za Upravu za sprečavanje pranja novca da li su transakcije o kojima se govori bile u skladu sa srpskim propisima," navodi se iz Transparetnost Srbija (TS).

Iz nevladine organizacije TS takođe podsećaju da posle obelodanjivanja „Panamskih papira“, organi države Srbije nisu pružili javnosti dovoljno informacija o tome da li je poslovanje građana i firmi iz Srbije koji su pomenuti u izveštaju bilo u skladu sa propisima.

"Panamski papiri" su objavljeni 2015. godine i sadrže 11,5 miliona dokumenata koji su pokrenuli Evropsku komisiju na akciju, ali evropske prestonice još treba potpišu nekoliko predloga kako bi se u EU bacilo više svetla na pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza preko poreskih rajeva.

Otkriće Panamskih dokumenata dovelo je do otvaranja nekoliko istraga u svetu i do ostavki premijera Islanda i jednog španskog ministra.

Aktuelna dokumenta "Rajski papiri" govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije "Južna Bačka", kao i „Meridian", jednoj od najvećih domaćih kladionica, koja je 2007. pokrenula posao internet klađenja na Malti, kada to nije bilo moguće u Srbiji.

"Meridian" kladionice u Srbiji drži domaća kompanija „Joker Games", osnovana 2001, koja je u vlasništvu Aleksandra Milovanovića, Snežane Božović i Zorana Miloševića.

Troje vlasnika „Meridiana" su, kako direktno, tako i preko firme „Joker Games", vlasnici dve kompanije na Malti - „Meridian Gaming", osnovane 2007, i „Meridian Gaming Holdings", osnovane sredinom 2016. godine.

Biznismen Bogdan Rodić, vlasnik je dve ofšor kompanije registrovane na Malti, prema dokumentima, a porodica Rodić poseduje nekoliko firmi u Srbiji, ali je pre svega poznata po tome što je osnovala trgovinski lanac „Roda", kao i što je u vlasništvu članova porodice bila „MB pivara".

Procurela dokumenta otkrivaju i detalje o poslovanju biznismena Nebojše Ivkovića, kao i generala Jovana Čekovića, dugogodišnjeg direktora „Jugoimport SDPR", koji je, kako se navodi, vlasnik malteške kompanije „Jomil Malta Limited", osnovane u septembru 2007. godine.

Ova firma deo je šire mreže „Jomil" kompanija registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica.

Deo firmi registrovan je za izvoz naoružanja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.

Iz Transparentnost Srbija podsećaju takođe da je u proceduri predlog novog Zakona o sprečavanju pranja novca.

"Bilo bi dobro objasniti građanima u kojoj se meri poslovanje u zemljama poreskim rajevima smatra problematičnim i kakve mere zaštite predviđaju odredbe novog zakona," navodi se iz nevladine organizacije.

U projektu "Rajski papiri" KRIK je učestvovao zajedno sa istraživačkim novinarima iz 95 medija i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom, a u narednim danima objaviće priče o najzanimljivijim slučajevima.

XS
SM
MD
LG