Linkovi

Zoran Radojičić kandidat za gradonačelnika Beograda


Skupština grada Beograda, Foto: Glas Amerike
Skupština grada Beograda, Foto: Glas Amerike

Direktor Dečje bolnice u Tiršovoj, hirurg, dr Zoran Radojičić kandidat je SNS za gradonačelnika Beograda.
Odluku je saopštio predsednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović, posle sednice odbora, na kojoj je Radojičić dobio jednoglasnu podršku.

Radojčić je i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, inače specijalista dečije hirurgije i dečije urologije. Takođe nije član SNS-a, dok je pozicija gradonačelnika politička funkcija.

Osnovne studije na ovom fakultetu završio je 1989. godine, a u Tiršovoj radi od 1991. Magistrirao je sedam godina kasnije, da bi 2006. odbranio i doktorat na ovom državnom fakultetu.

Član je Evropskog udruženje za pedijatrijsku urologiju (ESPU), Evropskog udruženja dečje hirurgije (EUPSA), član Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji. Koordinator je Ministarstva zdravlja za pedijatriju i dečju hirurgiju.

2016. godine je uvršten u Oksfordovu enciklopediju uspešnih ljudi Srbije. Objavio veliki broj radova i predstavljao ih na značajnim svetskim kongresima, kao i na Američkoj pedijatrijskoj akademiji.

Radi na unapređivanju programa transplantacije bubrega i na uvođenju programa transplantacije jetre kod dece u Srbiji.

Sa svojim timom zalaže se za izgradnju nove dečje bolnice u Beogradu u kojoj će deca imati i prostorne i organizacione uslove lečenja kao one koje imaju njihovi vršnjaci u razvijenim zemljama u svetu. a Vlada ga je postavlja na čelo Tiršove u martu 2013.

Prema pisanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), poziv Aleksandra Vučića da bude prvi na listi naprednjaka Radojčić je opisao je kao „poziv koji se ne odbija“. Dok je pregovarao sa Vučićem o tome, dogovorio je izgradnju Tiršove 2 – nove zgrade bolnice. Čim je postao prvi na listi SNS-a podneo je i zahtev da legalizuje kuću koju je bespravno sagradio na Zlatiboru. Početak Radojičićevog političkog angažovanja pratilo je uklanjanje pojedinih podataka iz njegove biografije sa interneta.

U vreme kada je prihvatio da bude prvi na listi kandidata SNS-a tvrdio je da ga političke funkcije ne zanimaju previse.

Sednica Skupštine grada na kojoj će se birati gradonačelnik zakazana je za 7. jun.

XS
SM
MD
LG