Linkovi

Fauči predložio obaveznu vakcinaciju kao uslov za upotrebu aviosaobraćaja u SAD


Fauči je pozvao građane da se suzdrže masovnih novogodišnjih okupljanja kako bi smanjili povećanje broja slučaja izazvanih omikron sojem koronavirusa. (Foto: AP/David Zalubowski))
Fauči je pozvao građane da se suzdrže masovnih novogodišnjih okupljanja kako bi smanjili povećanje broja slučaja izazvanih omikron sojem koronavirusa. (Foto: AP/David Zalubowski))

Vodeći američki epidemiološki stručnjak Entoni Fauči preporučio je federalnim vlastima da razmotre obaveznu vakcinaciju kao uslov za korišćenje domaćeg aviosaobraćaja.

Mislim da je to jedan od zahteva koji je razumno razmotriti”, rekao je jedan od članova tima Bele kuće za suzbijanje pandemije kovida za televizuju Em-Es-En-Bi-Si.

Takođe, Fauči je pozvao građane da se suzdrže masovnih novogodišnjih okupljanja kako bi smanjili povećanje broja slučaja izazvanih omikron sojem koronavirusa.

Kada govorimo o novogodišnjoj zabavi... toplo bih preporučio da se klonite toga ove godine. Biće i drugih godina da se to uradi, ali ne i ove“, rekao je on za Si-En-En.

U razgovoru sa reporterima američki predsednik Džo Bajden nije odgovorio na pitanje da li se saglasio sa predlogom o uvođenju obavezne vakcinacije za korisnike usluga aviokompanija unutar SAD.

U istom danu američki zdravstveni zvaničnici smanjili su vreme koje je potrebno provesti u izolaciji zbog kovida sa deset na pet dana.

Bliski kontakti obolelih koji su primili dodatnu, treću dozu vakcine, ne moraju da budu u karantinu ako u javnim prostorima tokom perioda od deset dana nose masku. Građani imunizovani sa dve doze, potrebno je pet dana da provedu u karantinu, a u drugih pet da nose masku kada napuštaju dom.

Zvaničnici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su da su nove smernice u skladu sa potvrdama da su oboleli od koronavirusa najzarazniji dva dana pre i tri dana nakon razvoja simptoma.

Prosečan broj novih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama u poslednjih sedam dana povećan je za 55 odsto na više od 205.000 obolelih na dan, pokazuju podaci agencije Rojters.

Sjedinjene Države nalaze se na udaru omikron soja kovida 19 – koja deluje da se ubrzano širi. Virus, ali i loši vremenski uslovi uticali su na otkazivanje na hiljade letova u svetu i SAD-u zbog potrebe da se, usled zaraze, prizemlje posade brojnih aviokompanija.

Do ponedeljka popodne u SAD-u je otkazano 1.130 odlaznih ili dolaznih letova, pokazuju podaci specijalizovanog portala za aviosaobraćaj flightaware.com.

Bajden guvernerima obećao pomoć u borbi protiv omikrona

Prethodno je, tokom prepodneva, predsednik Džo Bajden razgovarao je sa guvernerima američkih država povodom o suzbijanju omikrona - nove varijante koronavirusa.

Moramo ostati usredređeni i zajednički nastaviti da radimo. Moja poruka je jednostavna: ako vam je nešto potrebno – kažite. Podržaćemo vas na sve načine“, rekao je američki predsednik Džo Bajden tokom virtuelnog susreta sa grupom guvernera američkih država.

Bajden je, tokom sastanka kom su prisustvovali i članovi tima Bele kuće za suzbijanje pandemije kovida 19, ponovio da omikron varijanta kovida predstavlja razlog za zabrinutost, ali ne i paniku.

Ako ste potpuno imunizovani i dobili ste dodatnu dozu vakcine – prilično ste zaštićeni“, rekao je Bajden tokom virtuelnog sastanka.

Takođe, američki predsednik je obećao da će biti ublažena nestašica testova za kovid.

"Postupci administracije podrazumevaju primenu Zakona o odbrambenoj proizvodnji kako bi se povećala proizvodnja kućnih testova za kovid, kao i da se preko Gugl servisa olakša pronalaženje najbliže testne lokacije", ukazao je Bajden.

Primetio je i da dosadašnji napori nisu daleko odmakli.

"Svesni smo koliko je nekima bilo teško da se testiraju proteklog vikenda. To pokazuje da je pred nama još posla. Da smo znali, angažovali bismo se više i bolje", rekao je Bajden tokom sastanka sa guvernerima.

Ejsa Hačinson, guverner Arkanzasa, tokom susreta je ukazao na neke od izazova sa kojima se suočava država koju predstavlja.

Guverneri i vaša administracija moraju da sarađuju tešnje nego ikad. Ovo je trenutna situacija u Arkaznasu: broj hospitalizacija prepolovljen je u odnosu na ovo vreme prošle godine. Broj slučajeva osoba zaraženih omikronom je povećan i potražnja za testiranjem je veća”, rekao je Hačinson.

Prema rečima guvernera Hačinsona – potrebno je učiniti više na dostupnosti brzih kućnih testova.

Predsednik Bajden i članovi tima Bele kuće za suzbijanje pandemije u razgovoru sa guvernerima
Predsednik Bajden i članovi tima Bele kuće za suzbijanje pandemije u razgovoru sa guvernerima

On je rekao da se nada da će porast broja slučajeva biti zaustavljen u januaru, ali da bi, uprkos tome, veći broj obolelih mogao preplaviti bolnice – pogotovo u područjima u kojima je zabeležena manja stopa vakcinacije.

Prethodno je u nedelju Džon Bel Edvards, guverner Luizijana, izjavio da se broj hospitalizacija u državi koju predstavlja udvostručio tokom poslednje sedmice.

Američki predsednik Bajden je prošle nedelje, obraćajući se javnosti povodom rasprostranjenosti omikron varijante kovida 19, najavio jačanje napora u domenu vakcinacije, otvaranja punktova za testiranje, kao i raspodelu medicinske opreme i pomoći zdravstvenim ustanovama kojima je to potrebno u borbi protiv koronavirusa.

XS
SM
MD
LG