Linkovi

Kosovo: Opština obećala rešavanje problema teretnog saobraćaja u selu Stanišor


Meštanima Stanišora obećano rešavanje problema teretnog saobraćaja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Meštanima Stanišora obećano rešavanje problema teretnog saobraćaja

Na ulazu u selo Stanišor, koje se nalazi u opštini Novo Brdo na Kosovu, u petak će biti postavljen znak zabrane saobraćaja vozilima težim od 3,5 tona, izjavio je za Glas Amerike njen predsednik Svetislav Ivanović.

Toj odluci opštinskog čelnika prethodio je četvorodnevni protest meštana Stanišora, Srba i Albanaca, zbog kamiona koji koriste put u tom selu za prevoz kamena i peska iz obližnjih kamenoloma. Meštani tvrde da kroz selo dnevno prođe 400 do 500 kamiona - ugrožavajući im zdravlje, bezbednost i putnu infrastrukturu.

Ivanović je za Glas Amerike precizirao da je postavljanje znaka za zabranu saobraćanja vozilima težim od 3,5 tone, privremeno rešenje tog problema.

U prethodnom periodu smo asfaltirali jednu deonicu tog puta, sada radimo i deonicu kroz selo Stanišor kako bismo ublažili prašinu. U procesu je izgradnja alternativnog puta", rekao je Ivanović.

Ukazao je da je za izgradnju puta izrađen tehnički projekat.

"Ali je problem nastao sa jednim vlasnikom privatnog imanja gde bi taj put trebalo da prođe i kad se bude završila ta procedura procene njegovog zemljišta tada ćemo krenuti sa izgradnjom altertnativnog puta. Apelujem na Ministarstvo finansija da što pre uradi taj deo posla, koji se odnosi na procenu tog imanja”, rekao je Svetislav Ivanović.

Meštani sa kojima smo razgovarali tokom dana kažu da su protestovali i ranijih godina i dobijali obećanja da će problem biti rešen izgradnjom alternativnog puta. Kako se to još nije dogodilo - pre tri dana su ponovo su otpočeli proteste.

Ovo nije etnički problem, ovo je multi problem, jer meštani ovog sela imaju problem sa ovim kamenolomima. Na površini od jednog kilometra ima sedam kamenoloma što je previše. Da ne pričamo koliko utiče na zdravlje ljudi, na sigurnost ljudi i na uništavanje prirode”, izjavio je Adem Isufi - stanovnik Stanišora.

Dnevni protok od nekoliko stotina kamiona, osim što stvara ogromnu buku, ugrožava bezbednost, uništava put i trotoare. Meštani kažu da muku muče i sa prašinom koju ostavljaju za sobom.

Dnevno prođe oko 400 - 500 kamiona, kad su neki radovi prođe 14 ili 15 kamiona u jednoj minuti prođe. Iz kamiona često ispada pesak, nisu prekriveni ceradama, ne kvase teret vodom, pretovareni su najčešće, prelaze čak i granice svoje nosivost pa im često pucaju jastuci, gume i to pravi havariju na našem drumu”, upozorava jedan od meštana Igor Vasić.

Opcija nije ni upotreba bašte - nadovezuje se Branislav Jovanović.

„Supruga ne može da iznese stvari u dvorište ni slučajno, ne možemo da sedimo od prašine, od buke, put je iskopan kao što vidite, sad renoviraju ali ne vredi opet je prašina”, podvlači on.

Meštani Stanišora su kako kažu od predstavnika opštine Novo Brda ovih dana dobili obećanje da će ovaj problem u određenoj meri biti ublažen.

Predsednik opštine i direktor za infrastrukturu su obećali da će se postaviti znak od 3,5 tona. Ako budu postavili taj znak problem će biti rešen sigurno, ali mi ne stajemo dok se ne nađe rešenje ili obilaznica ili taj znak, da se blokira put”, kaže Miloš Stoiljković.

Meštani Stanišora najvljuju da će mirno protestovati još tri dana i da će nakon toga, ako problem ne bude rešen preduzeti radikalnije mere. Jedna od tih mera je, kako kažu, blokada puta.

XS
SM
MD
LG