Linkovi

File: Odlučujući meseci za Srbiju


File: Odlučujući meseci za Srbiju

Iako je jasno da u Evropi postoji zasićenje proširenjem, pojačano aktuelnom ekonomskom krizom, jasno je i to da stoji obećanje dato još u Solunu da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji - ispunite sve što se na evropskom putu traži od vas i Evropa će ispuniti dato obećanje, poručili su danas predstavnici Evropske komisije i parlamenta zvaničnicima iz regiona, medju kojima je bio i premijer Srbije, Mirko Cvetković.

Proširenje medju velikim brojem žitelja Unije nije trenutno popularna tema - zabrinuti za vlastitu budućnost, posao, egzistenciju, sigurnost, oni u nastavku proširenja Unije na Zapadni Balkan vide tek dodatne probleme - sa takvim stavom, misleći još uvijek o Zapadnom Balkanu kao mjestu gdje samo ratovi i zločini uspjevaju, teško da su voljni prihvatiti nove članice iz tog pravca - mnogima je to dovoljan razlog za "balkansku tugu", ali,na sreću, stvari se mijenjaju.

Evropski komesar za proširenje, Štefan File, ističe:

"Slika regiona u glavama Evropljana je da je riječ o prostoru pocijepanom najstrašnijim ratovima i zločinima. Na sreću, ovakvo gledište više nije aktuelno - iza nas je dekada mira i stabilnosti, gdje se nastoji obezbijediti više demokratije, poštovanja ljudskih prava i evropske budućnosti..."

Izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta, Doris Pak, napominje:

"Treba da imate na umu da je ovo vrijeme koje ne ide u korist proširenju - ali, ne brinite, uradite svoj dio posla i možete se pouzdati u sporazum iz Soluna o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana".

Štefan File je danas takodje izjavio da će naredni meseci biti odlučujući za evropske integracije Srbije. On je kazao i da će Srbija u narednom periodu biti "pod lupom" evropskih institucija, ali i da će imati njihovu tehničku i političku podršku.

Srpski premijer je, naglašavajući kako Srbija radi na svome dijelu posla, najavio kako će vlada do kraja januara poslati odgovore na upitnik Evropske komisije, što bi trebalo otvoriti i mogućnost skorog sticanja statusa kandidata, a odmah potom i otvaranja završnih pregovora o prijemu.

Srbija, EU i Nobel

Upitan na skupu zašto Srbija neće poslati svoga predstavnika na dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sijabou, premijer Mirko Cvetković kaže:

"Ako nema problema u stavu prema evropskim integracijama i stavu prema ljudskim pravima, kako to da mi nećemo biti prisutni? Odgovor bi mogao biti da je to više taktički potez, kako bismo postigli naš glavni cilj - evropske integracije iako to možda ne izgleda tako, ja sam prilično uvjeren da će nam to strateški pomoći i da nije riječ od strateškog puta".

Dakle, upitan je, potez Srbije nema nikakve veze sa Kosovom i plaćanjem duga Kinezima?

"Ako upućujete na to da će EU staviti Kosovo kao svojevrsni uslov, što sada nije slučaj, tada otvarate druge mogućnosti odgovora, ali govorim da tu nema problema i da ovo nema nikakve veze sa Kosovom", odgovorio je Cvetković.

Djukanović: Bolje sa datumom

U svakom slučaju, danas je evropeizacija regiona bila ključna tema, evropeizacija u kojoj moraju snažnije učestvovati i Evropljani.

Premijer Crne Gore, Milo Djukanović, je na skupu zatražio da EU potvrdi nepokolebljivu politiku prijema novih članica i rekao da ulazak svake zemlje u članstvo mora biti utemeljeno iskljuccivo na rezultatima koje ona ostvari.

Djukanović je istakao da bi vlasti u Podgorici više volele da je Crna Gora uz status kandidata za članstvo dobila i datum početka pregovora sa EU. To bi, po njegovim rečima, onda angažovalo sve insitucije i kapacitete za preobražaj zemlje.

XS
SM
MD
LG