Linkovi

Deset godina od napada u Livadicama


Autobus Niš ekspresa sa srpskim putnicima napadnut je u blizini Podujeva 16. februara 2001.
Autobus Niš ekspresa sa srpskim putnicima napadnut je u blizini Podujeva 16. februara 2001.

U sredu se navršava deset godina od napada na autobus Niš ekspresa u mestu Livadice kod Podujeva. Na debati u Medija centru u Čaglavici zaključeno je da nije vođena ozbiljna istraga jer kosovsko pravosuđe nije spremno da vodi slučaj zbog nedovoljne zaštite svedoka.

Glavni razlog što etnički motivisani zločini na Kosovu još uvek nisu rasvetljeni je neefikasnost kosovskih pravosudnih organa i organa gonjenja, rekao je advokat oštećenih Živojin Jokanović. On je kazao da, iako za napad na autobus “Niš-eskpresa” do danas niko nije odgovarao, istraga nije zvanično zatvorena jer takvi slučajevi ne zastarevaju.

Livadice spadaju u krivično delo koje je direktno upereno protiv određene populacije, u ovom slučaju Srba. Do danas se ovim niko nije ozbiljnije bavio. Lično mislim da se mora izvršti ozbiljniji pritisak svih struktura i snaga, pa i protestima ako treba, prema međunarodnoj zajednici da se slučaj reši”, kazao je Jokanović.

Analitičar Živojin Rakočević je kazao da deset godina bez pravde za takve zločine predstavlja razarajući faktor za kompletno društvo. Prema njegovom mišljenju ključna stvar i poruka napada u Livadicama bila je “niko vas ne može zaštititi”.

Zločin u Livadicama je po pitanju slobode kretanja uneo toliko straha da ni dan danas ne može bez opreza da se putuje. On je usporio i potpuno obesmislio ideju povratka, jer je u tom periodu bilo ozbiljnih razmišljanja da može doći do većeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju. Taj zločin je pokazao da ne može biti povratka i da ljudi imaju osećaj nesigurnosti”, kazao je Rakočević u Čaglavici.

Nora Ahmetaj iz Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikacije kazala je da je najveci problem nedostatak spremnosti celokupnog stanovništva i nepostojanje zakona i programa za zaštitu svedoka.

Kako je moguće da se posle deset godina ne pronađu odgovorni ili neko ko je imao bilo kakvu informaciju o napadu na autobus? Kosovske institucije i EULEKS treba ulože više napora u izradi programa za zaštitu svedoka, jer kada bi postojala sigurno bi došlo do rasvetljavanja zločina, bilo da su etnički motivisani ili da se radi o organizovanom kriminalu”, rekla je Ahmetaj.

Vrhovni sud je u drugostepenom postupku marta prošle godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za slučaj Livadice, zbog, kako su tada naveli, nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG