Linkovi

Srbija pozdravlja izveštaj o zločinima na Kosovu


Tužilac za ratne zločine Srbije, Vladimir Vukčević o izveštaju tužioca Euleksa o zločinima na Kosovu, Beograd 29. jul 2014.

Izveštaj tužioca Euleksa o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i trgovini ljudskim organima u Srbiji ocenjen kao veliki doprinos međunarodnoj pravdi.

Izveštaj tužioca Euleksa, Klinta VIlijamsona o zločinima na Kosovi i trgovini ljudskim organima ocenjen je u Srbiji kao objektivan i profesionalan, ali se istovremeno očekuje da se istraga nastavi i podignu optužnice za zločine na Kosovu.

Izveštaj glavnog tužioca Euleksa Klinta Vilijamsona je satisfakcija za žrtve i veliki doprinos međunarodnoj pravdi, ocenio je danas tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Kako je nakon objavljivanja izveštaja rekao Vukčević, Vilijamsonov tim je stavio krunu na dugogodišnji posao koji je započelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tuži-teljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je značajno i to što je tužilac Vilijamson ukazao na vakuum koji je načinio Haški tribunal, odnosno na to da su Srbi optuživani pred tribunalom, a da se isto nije desilo i obrnuto. Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ključna stvar za sprovođenje pravde, smatra Vekarić.

"Važan je onaj deo izveštaja gde je on ukazao da su dokazano počinjeni ratni zločini, gde je ukazao ko stoji iza tih zločina – mislim na rukovodstvo OVK. To nisu incidenti, već je to nešto što je bilo potpuno organizovano. Konačno, trgovina organima jeste jedan deo koji je najteže dokaziv. On nije iskjučio mogućnost da će u daljim istragama doći i do optužnice za trgovinu organima", kaže Vekarić.

Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića Srbija pozdravlja svaku aktivnost koja vodi otkrivanju odgovornih za monstruozne zločine u koje su po izveštaju Vilijamsona upleteni i ljudi u vrhu OVK.

Komentarišući izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Đurić je rekao da nema sumnje da je na Kosovu bilo masovnog, sistematskog i etnički motivisanog progona srpskog i nealbanskog stanovništva i da je to istina koja ostaje upisana u tragičnu istoriju ovog podneblja.

"Nikome nije u interesu tapkanje u mestu. U interesu nije ni Srbima, ni Albancima i ne bi trebalo da bude ni međunarodnoj zajednici. I mi možemo biti zadovoljni jedino onog trenutka kada budemo imali pravosnažne presude koje će okriviti, odnosno dovesti pred lice pravde one koji su odgovorni za zločin", poručuje Đurić.

Predsednik parlamentarnog Odbora za Kosovo, Milovan Drecun ocenio je da je danas objavljeni izveštaj tužioca Klinta Vilijamsona polovičan jer je, kako kaže, posledica političkog kompromisa i time se ujedno nastavlja selektivan pristup prema zločinima i žrtvama. Drecun ističe da je utisak da Vilijamson nije odoleo političkim pritiscima i da je istraga morala da bude završena i sveobuhvatna jer, kako on smatra, ima sasvim dovoljno dokaza.

XS
SM
MD
LG