Linkovi

Skupa cena slobode kretanja na Kosovu


Skupa cena slobode kretanja na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Skupa cena slobode kretanja na Kosovu

Građani Srbije i Kosova već tri i po godine, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja koji su postigli Beograd i Priština, plaćaju visoke cene osiguranja za vozila prilkom ulaska iz Srbije na Kosovo i Kosova u Srbiju. U Vladi Kosova tvrde da je za visoke cene osiguranja odgovorna Srbija.

Goran Stanković iz Čaglavice jedan je od nekoliko stotina hiljada građana Kosova, koji na svom automobilu ima takozvane RKS tablice. Prošlog meseca je tri puta putovao u centralnu Srbiju i to “zadovljstvo” koštalo ga je 21.000 dinara samo za osiguranje i probne tablice, jer sa ovim kosovskim, koje imaju grb Republike Kosovo, ne može se putovati po srpskim putevima.

Prvo sam platio osiguranje 15000 dinara, onda sam skinuo tablice i dobio ove probne koje sam platio 2000 dinara. Posle nekoliko dana ponovo sam išao za Srbiju i ponovo sam morao da platim probne tablice 2000 dinara, tri četiri dana nakon toga opet sam putovao i po treci put sam morao da platim 2000 dinara I dobio sam neki papir sa maršutom granica-Niška Banja, gde sam išao da vadim neka dokumenta”, kaže Stanković.

Da se Stankovic u Srbiji zadržavao više od jednog dana, morao bi da plati još 500 dinara po danu za probne tablice, što znači da je u Srbiji ostao 30 dana koliko mu važi osiguranje koje je platio 15000 dinara, morao bi za probne tablice da izdvoji još 15000 dinara, što je ukupno sa osiguranjem oko 300 evra. I ovo traje, ne mesec, ne dva, niti godinu dana, vec pune tri i po godine.

Ovu kako Stanković kaže “globu”, gradjani Kosova plaćaju na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. godine postigli predstavnici Vlada Srbije i Kosova Borko Stefanović i Edita Tahiri. Pored takozvanih RKS, na Kosovu važe I takozvane KS tablice, koje nemaju obeležja državnosti Republike Kosovo. S takvim tablicama “globa” je manja i košta12.000 dinara mesečno. Sa ovim “statusno neutralnim KS tablicama”, koje uglavnom biraju Srbi prilikom registracije vozila, putovanje je ugodnije, jer vozači ne moraju da ih skidaju prilikom ulaska u Srbiju niti da plaćaju probne tablice.

Pored gradjana Kosova i gradjani Srbije su obavezni da plaćaju osiguranje, ukoliko na Kosovo hoće kolima. Međutim čini se da je situacija za njih mnogo povoljnija. Prvo, imaju mogućnost da osiguranje plate za sedam dana, koje iznosi 20 evra i ne moraju da plaćaju nikakve probne tablice. A, drugo, to ne važi baš za sve gradjane Srbije, neki na Kosovo mogu i besplatno, jer je Vlada Kosova prošle godine donela odluku, da su Albanci iz tri opštine sa juga Srbije, prilikom ulaska na Kosovo oslobođeni plaćanja osiguranja.

Političari proteklih godina tvde da ovaj problem, koji najviše pogađa građane, treba da reše osiguravajuća društva. Međutim i pored toga, mnogi od njih su posebno uoči izbora obećavali rešenje problema. Direktor Asocijacije kosovskih osiguravajućih kuća Faton Abazi danima se ne javlja na telefon, a odgovor “da li će se i kad ukinuti ili smanjiti cena osiguranja za vozila koja iz Srbije ulaze na Kosovo i sa Kosova u Srbiju i ko je odgovoran što to do sada nije urađeno, Glas Amerike je pokušao da sazna u kabinetu Edite Tahiri, koja je sa Borkom Stefanovicem postigla “Sporazum o slobodi kretanja koja se plaća”.

Kordinator za razgovore sa Beogradom Ćemail Murmulakaj u pisanoj izjavi za Glas Amerike rekao je, da je delegacija Kosova od samog postizanja sporazuma 2011 godine, imala primedbe na visoke cene osigurnja.

„Srpska strana je, njenim insistiranjem da se ne postigne komercijalni sporazum između dveju strana, dovela do uvođenja visokih cena. Ove cene su postojale od početka i nakon mnogobrojnih primedbi iznetih od strane naše delegacije i početkom sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ponovo smo započeli razgovore o ovom pitanju. Održano je više diskusija i uspeli smo da napravimo opšti nacrt Memoranduma koji ima za cilj smanjenje cena pograničnih osiguravajućih polisa između dveju zemalja“, rekao je Murmulakaj.

Pored visokih osiguranja, građanima Kosova koji imaju RKS tablice, život se dodatno komplikuje pripisima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije prema kojima vozač sa probnim tablicama, može da prođe samo na tom prelazu gde je i uzeo probne tablice. Tako je grupa od deset novinara iz Beograda koji su se prošle nedelje vraćali iz Velike Hoče, gde su prisustvovali postavljanju obeležja nestalim kolegama, zadržali više od sat vremena na prelazu Jarinje, jer srpska policija nije dozvolila vozaču kombija da pređe u centralnu Srbiju, jer je dan ranije probne tablice uzeo na prelazu Merdare. Ovaj slučaj je rešen tako što je policajac vozaču kombija napisao prekršajnu prijavu.

XS
SM
MD
LG