Linkovi

Merkel: Pitanje Kosova rešavati na kraju procesa evrointegracija, Vučić nastoji da ispuni dogovoreno


Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija (Fonet)
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija (Fonet)

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u zvaničnu posetu Srbiji, gde se sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Odlazeća kancelarka i predsednik Srbije razgovarali su o pitanju Kosova, Berlinskom procesu, evropskim integracijama i reformama koje Beograd treba da ispuni na putu ka EU, zaštiti životne sredine. Predsednik Srbije je rekao da strahuje kako će izgledati Evropa posle Angele Merkel i ocenio da je njeno nasleđe veliko, dok je nemačka kancelarka izjavila da je odnos Nemačke i Srbije bio otvoren i iskren, a da je predsednik Srbije "čovek koji ne daje lažna obećanja, a nastoji da ispuni ono što je dogovoreno".

Govoreći o pitanju Kosova, predsednik Srbije je rekao da za njega zamrznuti konflikt nije prihvatljivo rešenje i da se zato vodi dijalog Beograda i Prištine, ali da je svestan da bez rešavanja pitanja Kosova, Srbija ne može postati članica EU.

"Dobro znamo šta je uslov za pristupanje EU, rešavanje odnosa Beograda i Prištine, mi to ne krijemo. Neću da negiram saznanje šta su uslovi za ulazak u EU. Mi vodimo dijalog na ozbiljan način, spremni smo da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, da uredimo naše odnose da imamo slobodan protok robe, usluga, kapitala, a onda sam siguran da je neka vrsta kompromisa. Ali, svesni smo da bez rešavanja pitanja Kosova nećemo postati članica EU“, rekao je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila da Berlin priznaje nezavisnost Kosova, ali da to nisu učinile i sve države EU. Ona smatra da pitanje Kosova treba rešavati na kraju procesa evrointegracija.

"Neka pitanja će se rešiti na kraju evropskog procesa. Nisu sve države EU priznale Kosovo. Pitanje se mora rešiti da bi članice EU potvrdno odgovorile na pitanja pristupanja EU, ali nema smisla razgovarati o kraju procesa pre nego što se reše druge stvari. Ja sam za mapu puta na kojoj se prvo rešavaju sva druga pitanja", rekla je kancelarka.

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje "neće nestati", ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Merkel je ponovila da je strateški cilj EU da integriše zemlje Zapadnog Balkana jer je region pod drugim uticajima sa strane, i dodala da je za Srbiju važno da radi na pitanjima u oblasti vladavine prava.

Predsednik Vučić je rekao da je nemačkoj kancelarki predao novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila u oblasti vladavine prava, i ukazao da su "stvari daleko od idealnih, ali da je Srbija posvećena reformi pravosuđa, medijskog i političkog sektora".

"Strah me je kako će biti kad ode Angela Merkel"

Govoreći o Berlinskom procesu - inicijativi započetoj 2014. u cilju da se bolje integriše šest zemalja Zapadnog Balkana, Merkelova je rekla da to ne treba da zameni proces pristupanja EU, već da bolje integriše region. Kaže i da će i naredni nemački kancelar biti zainteresovan da sprovodi tu inicijativu, kao i Evropska komisija.

Merkelova nije konkretno odgovorila na pitanje da li je ta inicijativa komplementarna ili suprotstavljena projektu Otvoreni Balkan, u kojem su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Predsednik Srbije je istakao da je Berlinski proces važno nasleđe nemačke kancelarke.

"Pre nego što smo se sastali albanski premijer Edi Rama i ja sa Angelom Merkel, predstavnici Srbije i Albanije su se sastali poslednji put 1947. Od početka Berlinskog procesa, Edi Rama se čujemo svakih sedam do deset dana, vidimo se jednom mesečno, gradimo puteve…To je ono na čemu je radila Angela Merkel. I ako me pitate da li sam se u Evropi osećao sigurnije kada je tu bila Angela Merkel – Merkel je bila i jeste nesumnjivi lider Evrope, mogla je da pozove bilo koga od nas i promeni odnose u regionu. Merkel je bila politički autoritet koji smo želeli da čujemo. Da li imamo strah kako će biti kada ona ode, da strah me je. Kada ljudi kažu ne vidi se veliko nasleđe Berlinskog procesa i rad Angele Merkel na Zapadnom Balkanu, ja bih rekao tri stvari: imali smo mir sve vreme, prolazili smo kroz turbulentni period zbog migracija, imali smo i koronu i teške ekonomske stvari, a uz podršku Nemačke to prevazilazlil. Ja mislim da je to izuzetno nasleđe.“

Kancelarka Merkel je, govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, rekla da su oni iskreni i otvoreni, te da je "predsednik Vućić čovek koji ne daje lažna obećanja, več nastoji da ispuni ono što je dogovoreno".

Nemačka kancelarka je stigla u Beograd u popodnevnim satima, a posle sastanka u četiri oka sa predsendikom Srbije, organizovana je radna večera.

U utorak nemačka kancelarka putuje u Tiranu gde će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom će ručati sa predstavnicima šest država Zapadnog Balkana.

Angela Merkel uskoro završava svoj kancelarski mandat.

XS
SM
MD
LG