Linkovi

Protest opozicije, uhapšen Aljbin Kurti


Kosovska policija saopštila da je privela 87 osoba, a da su prilikom hapšenja lidera pokreta Samoopredeljenje lakše povređena dva pripadnika organa reda...

Policija Kosova uhapsila je Aljbina Kurtija i još 87 aktivista pokreta Samoopredeljenje. Kurti je uhapšen u prostorijama Samoopredeljenja po nalogu tužilaštva, zbog izazivanja nereda u Skupštini Kosova proteklih meseci, a ostali članovi ove stranke privedeni su zbog pružanja otpora policiji prilikom hapšenja Kurtija.

Iz Kosovske policije je još saopšteno da su dvojica policijaca tom prilikom lakše povređena. Pre samog hapšenja, oko deset hiljada građana predvođeni liderima opozicije protestovali su zbog sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

"Relevantne policijske jedinice su tragale za licem (gospodinom Kurtijem) za kojim je izdat nalog za hapšenje i uspele su to lice da lociraju i isto odvedu pravosudnim organima, kao što se zahtevalo u nalogu", navodi se u saopštenju Kosovske policije u kojem se dodaje da je do 16 sati i 45 minuta privedeno 87 lica.

Iz policije je još saopšteno da je prilikom hapšenja došlo do manjih sukoba policije i pristalica Samoopredeljenja, u samom sedištu ove stranke.

"Nakon što su relevantne policijske jedinice intervenisale unutar zgrade, naišle su na otpor nasilnih lica koja su se nalazila u zgradi i koja su različitim predmetima gađala pripadnike policije, uključujući palice, stolove, metalne predmete, sprej, i kao rezultat toga povređena su dva policajca i još dva lica", navodi se u saopštenju policije Kosova.

Pre hapšenja članova Samoopredeljenja u centru Prištine održan je protest opozicije koji je započeo intoniranjem himne Albanije.

Okupljeni su nosili zastave Albanije i transparente na kojima je pisalo “Ne Zajednici“, “Ne Republici Srpskoj na Kosovu“, Funkcionalna Trepča, ne ZSO”.

Svojim pristalicama obratili su se lideri opozicionih partija Fatmir Ljimaj, Ramuš Haradinaj i Visar Imeri, a govorio je i Aljbin Kurti, čije je hapšenje ranije najavila policija, ali na samom protestu to nije pokušano, jer kako su saopštili iz policije, on nije tada priveden kako situacija ne bi eskalirala.

Sa skupa je zatraženo da vlada Kosova povuče potpise sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i dogovora o demarkaciji grenice sa Crnom Gorom.

“Kosovo smo zajedno oslobodili sa saveznicima. Zajedno ćemo ga braniti. Kosovo pripada svim građanima, kao i Srbima ali ne i Srbiji. Pozvali smo vas danas ovde za jedno jedinstveno Kosovo, a ne u delovima. Ujedinili smo se danas protiv lošeg i zla. Poručujemo njima - nemojte da ugrozite državu sa tim sporazumima. Kada smo počeli rat rekli su nam bili da gresimo. Međutim kasnije sav demokratski svet bio je na našoj strani. Zajedno ćemo biti ponovo. Poštovani građani danas smo ovde za državu. Danas kažemo - ne sporazumima”, rekao je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Na samom protest ili “manifestaciji" - kako je opozicija nazvala skup za "Dan zastave Albanije” nije bilo incidenata, a širom grada bilo je pojačano prisustvo policije

Opozicija u parlamentu Kosova od septembra meseca bloikira rad kosovske Skupštine koristeći razne načine, gadjanjem jajima, flašama i čašama članove Vlade i poslanike vladajuće koalicije i aktiviranjem suzavca u skupštinskoj sali.

Naredna sednica parlamenta zakazana je za ponedeljak.

XS
SM
MD
LG