Linkovi

Treći put suzavac u Skupštini Kosova


Kosovo Politics
Kosovo Politics

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao srpskim novinarima u parlamentu Kosova da zahtevi opozicije ostaju isti kao i proteklih nedelja...

Kosovska opozicija ponovo je tokom dana blokirala rad Skupštine Kosova, tako što su poslanici treći put u poslednjih nekoliko nedelja bacili suzavac. Poslanici opozicije zahtevaju poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Uprkos velikom broju pripadnika skupštinskog obezbeđenja i policije, poslanici opozicionih partija uspeli su da i danas unesu suzavac u prostorije Skupštine Kosova. Suzavac je najpre pola sata pre početka sednice bačen u kancelariju predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija, a drugi put su poslanici opozicije suzavac aktivirali pred sam početak sednice u skupštinskoj sali.

Suzavac je kako prenose prištinski mediji aktivirala poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi koja je kazala da „bacanje suzavca nije krivično delo, ali da prodaja Kosova jeste“.

Ovo je treći put u poslednje dve nedelje da opozicioni poslanici upotrebom suzavca ne dozvoljavaju održavanje sednice Skupštine Kosova.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je srpskim novinarima u parlamentu Kosova da zahtevi opozicije ostaju isti kao i proteklih nedelja.

“Opozicija ima zahtev da se povuku dogovori. Jedan, koji se tiče Zajednice srpskih opština, ali i demarkacije granica sa Crnom Gorom. Mislim, da je normalizacija sa Srbijom bitna i jedini način da se odnosi normalizuju je da se dve države priznaju međusobno, Srbija da prizna Kosovo i da idemo dalje”, rekao je Haradinaj.

Dok su trajala dešavanja u Skupštini ispred zgrade parlamenta okupilo se nekoliko stotina pristalica opozicije, koji su uzvikivali parole protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Većih incidenata nije bilo, a skup su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije.

XS
SM
MD
LG