Linkovi

Sporazum o ZSO pred Ustavnim sudom


First responders are at the scene of a shooting at the First Baptist Church in Sutherland Springs, Texas, Nov. 5, 2017.
First responders are at the scene of a shooting at the First Baptist Church in Sutherland Springs, Texas, Nov. 5, 2017.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga uputila je Ustavnom sudu na razmatranje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga uputila je danas Ustavnom sudu na razmatranje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština koji je postignut 25. avgusta u Briselu između Beograda i Prištine. Predstavnici Srba sa Kosova poručuju da je to kršenje Briselskog sporazuma.

U kratkom saopštenju za javnost iz kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage navodi se da je predsednica Jahajaga zahtev za, kako se navodi tumačenje saglasnosti principa Zajednice sa Ustavom Republike Kosova, uputila u okviru svojih ustavnih nadležnosti. Predstavnik Srpske liste Slavko Simić rekao je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike da predsednica Kosova nije konsultovala predstavnije Srba u kosovskim institucijama u vezi ovog pitanja.

“Takva odluka znaći da Albanci nisu spremni da Srbima garantuju bezbednost, opstanak i prosperitet i ukoliko predsednica Jahjaga i ubuduće bude povlačila slične jednostrane poteze Briselski sporazum će svakako biti ugrožen”, rekao je Simić

Zamenik premijera Ksoova Branimir Stojanović kaže da ovakav potez Prištine govori o tome da Priština nije spremna da sprovede svoje obaveze već da traži razne izgovore i argument da odlozi sprovodjenje sporazuma o Zajednici srpskih opština.

"Neko je o tome trebalo da razmišlja kad je u Briselu potpisivao nešto i tada je trebalo da razmišljaju da li je to u skladu ili nije sa propisima koji ovde važe”, rekao je Stojanović.

S druge strane bivši predsednik opstine štrpce Zvonko Mihajlović odluku predsednice Kosova da uputi Ustavnom sudu na razmatranje sporazum o Zajednici srpskih opština vidi kao nešto normalno.

“I u ovom slučaju smo videli da se prištinska strana ponaša puno ozbiljnije u odnosu na Beograd, jer želi da sve one sporazume koji su postignuti u Briselu, podvrgne proveri od strane Ustavnog suda da bi se utvrdila njihova zakonitost. Što se Beograda tiče trebalo bi da postupi isto i da konačno shvati da su takvi sporazumi protivustavni i štetni za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji”, kaže Mihajlović.

Inicijativa predsednice za ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju ZSO dolazi nakon sastanka sa premijerom i njegovim zamenikom, kao i sa liderima opozicije.

Prištinski mediji su preneli da ce kosovska parlamentarna opozicija nastaviti sa bojkotom parlamenta jer, kako kažu, oni Ustavnom sudu Kosova ne veruju.

Nastavak blokade parlamenta, potvrdio je lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri. Nova sednica parlamenta zakazana je za ponedeljak, 2. novembar, a na dnevnom redu će biti ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su Priština i EU potpisali 27 oktobra.

XS
SM
MD
LG