Linkovi

Kosovo potpisalo SSP sa Evropskom unijom


Unija od Kosova očekuje nastavak reformi, jačanje vladavine prava i demokratije, a gosti iz Prištine se nadaju da će naredni korak biti oslobadjanje od viza za gradjane Kosova koji putuju na prostor EU.

Danas u Strazburu predstavnici EU i Kosova stavili su potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je ocijenjeno kao veoma važan korak za obje strane. Unija od Kosova očekuje nastavak reformi, jačanje vladavine prava i demokratije, a gosti iz Prištine se nadaju da će naredni korak biti oslobadjanje od viza za gradjane Kosova koji putuju na prostor EU.

U pauzi zasjedanja kolegija Evropske komisije u Strazburu, svečano potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Kosova i EU što je označeno kao prvi ugovorni odnos Brisela i Prištine.

"Ovo je veoma važan korak, koji podrazumjeva mnogo posla na svim stranama i koji konačno potpisujemo. Očekujem da Sporazum stupi na snagu što je prije moguće i uvjerena sam da će donijeti mnogo toga dobrog stanovnicima Kosova, EU i stabilnosti i integracijama regiona. Ovo je dobar trenutak za to", poručila je Federika Mogerini, visoka predstavnica EU.

"Mislim da je ovo zaista ključna tačka u našim odnosima, posebno kada je riječ o evropskim aspiracijama Kosova. Mislim da je ovo veliki dan za sve nas zahvaljujući našim timovima koji su ovo postigli i radujem se da ću naredne sedmice posjetiti Kosovo, nastaviti na ovome šta smo dogovorili i da ćemo obratiti pašnju na to kako da u praksi primjenimo potpisano, jer sada je sve na implementaciji. Čestitam Visokoj predstavnici i ostalima na onome šta je postignuto proteklih mjeseci, a šta nije naišlo na odobravanje svih. Ali jeste prepoznato od strane EU i jeste snažan signal Kosova na putu ka EU", kaže evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han:

"Ovo je veoma važan dan za nas jer danas ulazimo u ugovorni odnos sa
EU, šta je za nas veoma važan proces. Riječ je o jačanju demokratije, izgradnji vladavine zakona, nastavku ekonomske integracije, reformama koje preduzimamo i našem putu prema evropskom članstvu. Učinićemo sve da opravdamo ovaj veoma važan korak koji preduzimamo. Bićemo, zajedno sa svim stanovnicima Kosova, veoma odgovorni i nadamo se da će naredni korak biti oslobadjanje od viza",
poručio je premijer Kosova, Isa Mustafa:

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupiće na snagu nakon što ga potvrde sve evropske članice, a ključ za njegovo stupanje na snagu je jasan napredak i rezultati koje Priština mora predočiti na polju izgradnje demokratskog društva, vladavine zakona, ekonomije, te, što je za Uniju posebno važno, napretka u izgradnji stabilnih dobrosusjedskih odnosa...

XS
SM
MD
LG