Linkovi

Opozicija na Kosovu ponovo izaziva nerede


Skupština Kosova (arhiva)
Skupština Kosova (arhiva)

Pristalice opozicije sukobile se sa kosovoskom policijom, a opozicioni poslanici ponovo bacili suzavac u Skupštini Kosova.

U sukobima pristalica opozicije sa kosovskom policijom u Prištini je danas povređeno 17 policajaca od kojih dvojica teže. Istovremeno opozicioni poslanici blokirali su rad kosovskog parlamenta aktivirajući suzavac, ali je sednica nešto kasnije ipak održana bez prisustva opozicije, a poslanici su u načelu usvojili predlog Zakona o budžetu Kosova za 2016. godinu.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova aktivirali su suzavac i pre nego što je sednica parlamenta zvanično počela. Poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti upotrebio je i biber sprej kojim je prskao ministre i članove skupštinskog obezbeđenja. Određena je pauza, a poslanici su suznih očiju napustili salu parlamenta. Međutim sa suzavcem se nastavilo i u skupštinskom holu dok su poslanici davali izjave novinarima.

Istovremeno ispred zgrade parlamenta Kosova okupilo se stotinak pristalica opozicije koji su se sukobili sa policijom. Demonstranti su policajce gadjali crvenom bojom, kamenicama i molotovljevim koktelima, a policija je odgovorila suzavcem. Bilans sukoba je, kako je saopštila kosovska policija - 17 povredjenih policajaca, od kojih dvojica teže, 12 oštećenih vozila - osam civilnih i četiri policijska, načinjena velika materijalna šteta na zgradi kosovskog parlamenta, kao i na uniformama i opremi policajaca i uhapšena dvojica demonstranata kod kojih su pronađeni molotovljevi kokteli.

U međuvremenu vladajuća koalicija pronašla je alternativno rešenje za održavanje sednice parlamenta. Sednica je održana u drugoj Sali Skupštine Kosova, gde poslanicima opozicije nije bilo dozvoljeno da uđu. Skupština Kosova je sa 71 glasom za, jednim protiv i sedam uzdržanih, u načelu usvojila predlog Zakona o budžetu Kosova za 2016. godinu.

I kad se pomislilo da je današnjim incidentima došao kraj, u trenutku dok su poslanici vladajuće koalicije napuštali alternativnu salu, suzavcem su ih dočekale njihove kolege iz opozicionih partija - Alijanse za budućnost Kosova, Pokreta Samoopredeljenje I Inicijative za Kosovo.

Kosovski premijer i njegov zamenik, Isa Mustafa i Hašim Tači, osudili su ponašanje opozicije i ponovljeno bacanje suzavca u sali i poručili da je vlast, možda, prešla “crvenu liniju” tolerancije prema odnosu opozicije.

Prištinski mediji prenose i izjavu američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavia koji je pozvao vlast i opoziciju na zaustavljanje nasilja i poručio da moraju da se odluče da li su za, kako je rekao, demokratsko Kosovo.

Poslanici opozicionih partija već mesec i po dana blokiraju rad parlamenta Kosova tražeći poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG