Linkovi

Analiza: Dijalog Kosova i Srbije uslovljen unutrašnjim političkim pitanjima


Šta koči dijalog Srbije i Kosova?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Šta koči dijalog Srbije i Kosova?

Dijalog Beograda i Prištine umnogome zavisi od unutrašnjih političkih pitanja i zato nije neočekivano što Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ni posle drugog susreta nisu postigli skoro nikakav dogovor, smatraju analitičari Ljeart Hodža i Goran Avramović.

Hodža kaže da nije nikakvo iznenađenje što je i poslednja runda dijaloga visokih predstavnika Kosova i Srbije završena bez rezltata. On smatra da su kako je kazao različiti stavovi, Aljbina Kurtija koji insistira na razgovorima o prošlosti i Aleksandra Vučića koji smatra da treba da se priča o budućnosti, stvar taktike ili strategije.

Mislim da su obe strane vrlo svesne da je dijalog tu da građanima olakšava život, da se normalizuju odnosi, a kako bi do toga došlo mora da se desi nešto što se zove suočavanje sa prošlošću, ali ne na agendi dijaloga nego na nekim drugim instancama, ali mislim da to sve gledam unutar neke pregovaračke taktike što je donekle čak i u redu“, naveo je Hodža za Glas Amerike.

Hodža smatra da je dobro što su Kurti i Vučić najavili novi susret. To po njegovim rečima pokazuje da dijalog nema alternativu, ali naglašava da sam proces dijaloga zavisi i od unutrašnjih političkih prilika.

Šteta je što se i na Kosovu i u Srbiji politički stavovi grade naspram dnevne agende. Znači ako su izbori bizu onda se stavovi pooštravaju ili obrnuto, ali u principu to što sastanaka ima, to što je već sada potvrđeno da će sledeći sastanak biti u septembru znači da će dijalog da se nastavi, a za sad je teško da se prejudicira kojim će tempom to da ide“, kazao je Hodža.

I novinar Goran Avramović smatra da upravo zbog političkih procesa unutar Kosova i Srbije, dijalog u bliskoj budućnosti nema nikakvu perspektivu

Kosovo na jesen očekuju izbori. Izbori će narednog aprila biti organizovani i u Republici Srbiji. Nijedan od dva autoritarna lidera nema kapacitet da na sebe preuzme bilo kakvu ozbiljnu odluku o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovog dela sveta. Sa druge strane veliki znak pitanja da li njih dvojica uopšte imaju kapaciteta za dijalog i dogovor. Shodno onome šta pričaju do sada ja u to uopšte nisam ubeđen”, kazao je Avramović za Glas Amerike.

Prema rečima Avramovića za, kako je naveo, zastoj u dijalogu veliku odgovornost osim predstavnika Beograda i Prištine, snosi i međunarodna zajednica.

“Konkretno u ovom slučaju Evropska unija koja je rastrzana gomilom svojih problema i očigledno nema ni snage, ni autoriteta da već dugo vremena ovaj dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Avramović.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je nakon poslednjeg susreta predsednika Srbije i premijera Kosova u Briselu 19.jula, da je postignut vrlo mali napredak, i da je jedini ishod to što će sledeća runda biti održana u septembru.

XS
SM
MD
LG