Linkovi

RSE: Lajčak i Palmer u ponedeljak u Prištini


Miroslav Lajčak (L) i Metju Palmer (D) u Briselu (Foto: Tviter profil Miroslava Lajčaka)
Miroslav Lajčak (L) i Metju Palmer (D) u Briselu (Foto: Tviter profil Miroslava Lajčaka)

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova posetiće Prištinu u ponedeljak, javlja Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izvore u Briselu.

Kako javlja RSE, Lajčak će u Prištini boraviti sa Metjuom Palmerom zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD.

Kako je rečeno Radiju Slobodna Evropa u Briselu poseta dvojice zvaničnika biće dokaz saradnje Brisela i Vašingtona od kada američku administraciju predvodi Džozef Bajden u, kako je navedeno, naporima oživljavanja dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Inače, Lajčak i Palmer su se sastali u Briselu 26. maja.

"Srećan zbog dobrodošlice dobrom prijatelju Metjuu Palmeru. Ne iznenađuje što smo razgovarali o Zapadnom Balkanu i dijalogu", objavio je Lajčak u sredu na društvenoj mreži Tviter.

Kosovo i Srbija o normalizaciji odnosa su na tehničkom nivou počeli pregovore 2011. Ti pregovori su u međuvremenu prerasli u političke i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi dijaloga i neprimenjivanje postignutih dogovora. Trenutno je to ponovo slučaj nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera.

Najavljeno je da će nova runda razgovora, čiji je posrednik Evropska unija, biti održana krajem juna i da će joj prisustvovati glavni pregovarači - Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

XS
SM
MD
LG