Linkovi

Građani Kosova o sporazumu: Kupovina vremena, nema pobednika


Arhiva: Priština
Arhiva: Priština

“Kupovina vremena, guranje problema pod tepih, pametniji popušta, Kosovo je gubitnik”, ovako ukratko srpski i albanski analitičari i građani komentarišu sporazum o registarskim tablicama koji su u Briselu juče postigli Beograd i Priština

Dogovor o registarskim tablicama koji su u Briselu postigli Beograd i Priština kojim je predviđeno da Kosovo povuče odluku o kažnjavanju onih koji na vozilima imaju srpske tablice sa nazivima kosovskih gradova, a da Beograd prestane sa izdavanjem tih tablica, je za novinara Gorana Avramovića još jedna konstruktivna nejasnoća kad je u pitanju dijalog Prištine i Beograda.

„Sve ovo liči pomalo na guranje problema ispod tepiha na neki privremeni sporazum koji će jednog trenutka biti zamenjen nekim novim za neke srećnijim, za neke druge manje srećnijim koji će konačno jednom morati da reši i taj problem tablica“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Analitičar iz Leposavića Nenad Radosavljević smatra da je u pitanju kupovina vremena i da će registarske tablice, Zajednica srpskih opština, kao brojna druga pitanja biti rešena u okviru finalnog sporazuma Beograda i Prištine.

Do tada, otprilike da su i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti kupili koliko toliko podršku javnog mnjenja za ono što su obećali ili za ono što su na neki svoj način ispunili prema biračkom telu”, rekao je Radosavljević.

S druge strane analitičar srpsko-albanskih odnosa Fatmir Šeholi smatra da je dobro što je sporazum postignut jer su tenzije opale, ali da je u ovom slučaju kako kaže najveći gubitnik Kosovo.

Zato što na primer na prvom sastanku na kojem su bili Vučić i Kurti bilo je dogovora da tablice sa KM i ostale koje su ilegalne ne budu proizvedene više, ali i da ne budu obnavljane. Danas mi imamo drugi sporazum koji govori da će KM tablice u nedogled apsolutno biti prisutne, tih 9000, zato što je Srbija samo pristala da ne proizvodi, ali svi oni koji su vlasnici vozila imaju pravo na preregistraciju na KM i tako dalje. Znači tu je gubitnik Kosovo i ne znam zašto je Kurti uopšte otišao da razgovara o nečemu što je već bilo primenjeno na severu Kosova”, naveo je Šeholi.

Građani Prištine, Albanci, smatraju da u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine o tablicama, nema pobednika.

Pobednika nema, gubitnici su svi. Narod je najveći gubitnik. Vlast i u Srbiji i na Kosovu samo igraju uloge, režiser je drugi”.

“Moraju svi da budu pobednici jer i Vučić se opasuljio, to sam više puta rekao. Hvala Bogu, jel tako, jer albanski narod je jako zainteresovan da zavlada mir. Mora i jedna i druga strana. Kad su dve budale pametniji popušta, to je stara poslovica”.

“Ja mislim da su obojica pobednici u ovom verbalnom, da kažemo, ratu. Ja mislim da ako je mir u pitanju i mirno rešavanje problema to je jedini put koji obezbeđuju”.

“Ima ona stara poslovica koja kaže pametniji popušta. Što pre ima takvih popuštanja biće bolje za narod, biće bolje za sve nas. Tako da ja mislim da bi se trebali jednom ostrezati svi ovde u regionu i da počnemo svi normalno da živimo”.

Srpska lista pozdravila je dogovor koji je postignut u Briselu, čime je kako je navela u saopštenju “potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati niti će se pisati kazne građanima koji poseduju vozila sa KM tablicama”. Ova partija navodi i da su oni i tražili da KM tablice ostanu, a ne da se njihov broj povećava.

XS
SM
MD
LG