Linkovi

Volonteri Mirovnog korpusa SAD-a započeli dvogodišnju službu na Kosovu


Volonteri Mirovnog korpusa SAD polažu zakletvu u Prištini 23. novembra 2022.
Volonteri Mirovnog korpusa SAD polažu zakletvu u Prištini 23. novembra 2022.

Sedamnaest američkih volontera Mirovnog korpusa položilo je danas zakletvu pred američkim i kosovskim zvaničnicima u Prištini. To je sedma grupa američkih volontera a u naredne dve godine oni će raditi u kosovskim školama i opštinama.

U poslednja tri meseca 17 američkih volontera Mirovnog korpusa prošlo je širom Kosova kroz stručnu i tehničku obuku, učili su službene jezike i upoznali se sa kosovskom kulturom. Danas su položili zakletvu čime je su zvanično započeli svoju dvogodišnju volontersku službu na Kosovu.

Mi smo počastvovani prilikom da pružimo učenicima i organizacijama mogućnosti koje menjaju njihove perspektive. Nadamo se da će nam naši učenici i organizacije približiti kulturu Kosova što će proširiti naše vidike i obogatiti naše živote”, rekla je volonterka Ketrin Dej iz Teksasa obraćajući se prisutnima na srpskom jeziku.

“Većina nas ovaj dan je dugo čekala. Ima skoro tri godine od kako sam se prijavio. Neki su čekali i duže. Zbog toga nismo verovali da će doći ovaj dan, ali ipak evo nas ovde pred vama. Na sreću Mirovni korpus je ovde i zajedno sa narodom smo spremni da služimo Kosovu”, rekao je na albanskom jeziku volonter Jordan Degelia iz Kalifornije.

Volonteri Mirovnog korpusa SAD položili zakletvu u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Zamenica šefa Misije Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Alison Grunder rekla je da je ovo dobra prilika da volonteri razmene iskustva sa zajednicama koje žive na Kosovu.

U Mirovnom korpusu neće biti lako, neće biti zarada i naknada. Kao što sam čula o napretku koji ste postigli u ovih 11 nedelja treninga, razvili ste mnoge veštine, naučili ste albanski i srpski, proveli ste vreme u Dragašu i Prizrenu upoznavajući se sa lokalnom kulturom. Jedanaestoro vas će predavati u osnovnim i srednjim školama, radićete i delićete iskustvo sa decom na Kosovu. Šestoro vas će raditi u opštinama na njihovom razvoju”, rekla je Grunder.

Svečanosti je prisustvovala i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je navela da Kosovo i Sjedinjene Američke Države dele iste vrednosti.

Mi smo poslali poruku jedinstva i da smo svi ovde da unapredimo vrednosti i da zajedno verujemo u to. Zajednička povezanost naših zemalja nije slučajnost, naše zemlje su povezane sa zajedničkom vizijom, ambicijom, spremnošću da radimo bolje, ali pre svega zajedničkim vrednostima”, rekla je Osmani.

Mirovni korpus je agencija vlade Sjedinjenih Američkih Država, čija je misija promovisanje mira i prijateljstva u svetu i boljeg razumevanja između Amerikanaca i državljana drugih zemalja.

Mirovni korpus je program na Kosovu započeo 2013. godine.

XS
SM
MD
LG