Linkovi

Borelj: Imamo dogovor, Srbija prestaje da izdaje tablice, Kosovo obustavlja mere povodom preregistracije


Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi (desno) i Srbije Petar Petković (levo) u Briselu 23. novembra 2022.
Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi (desno) i Srbije Petar Petković (levo) u Briselu 23. novembra 2022.

BRISEL - Glavni pregovarači Srbije i Kosova postigli su uz posredovanje Evropske unije dogovor o merama kako bi se izbegla dalja eskalacija, a dve strane potpuno koncentrisale na predlog o normalizaciji odnosa, saopštio je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Imamo dogovor!" objavio je Borelj i naveo da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, dok će Kosovo obustaviti dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila.

U Briselu su razgovarali glavni pregovarač Srbije Petar Petković i Kosova Besnik Bisljimi, na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Borelj je dodao da će narednih dana pozvati predstavnike obe strane na razgovore o daljim koracima, i zahvalio Lajčaku i pregovaračima na vrednom radu.

Miroslav Lajčak na Tviteru je zahvalio pregovaračima Beograda i Prištine na konstruktivnom angažovanju. "Veliko hvala Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocenjivoj podršci", dodao je.

Petković: Sačuvali smo mir i stabilnost, nema kaznenih mera

Glavni pregovarač Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, rekao je novinarima u Briselu da dogovor znači da "nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama".

"Ovim dogovorom uspleli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost", poručio je Petković i dodao da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti javnosti u četvrtak i izneti detalje sporazuma.

Bisljimi: Otvoren put za pregovore o normalizaciji

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da problem registarskih tablica više nije na stolu, ali da će se tretirati u okviru sveobuhvatnog sporazuma. Današnji ishod pregovora podrazumeva da Srbija odustaje od registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne što se tiče registarskih tablica i time se otvara put za pregovore na nivou lidera o sveobuhvatnom sporazumu prema francusko-nemačkom predlogu.

"Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa", naveo je na Tviteru Bisljimi.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu i ambasadoru Džefu Hovenijeru na aktivnom angažmanu u postizanju današnjeg dogovora u Briselu. "Njihova podrška procesu dijaloga na Kosovu i Srbiji je neophodna", navela je Osmani.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prestonicu samo dva dana nakon neuspele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin Žozep Borelj je odgovornost prebacio na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset meseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati nakon što je to od njega zatraženo od američke strane koje su, poput EU, izrazile razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore o rešenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocenila da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine".

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, odnosno u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na severu Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Hil: Odložiti pitanje tablica na godinu dana

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi problem automobilskih registarskih tablica na Kosovu trebalo odložiti barem na godinu dana, kako bi se rešila važnija pitanja, prenosi FoNet.

"Regionu je potrebno da se smire strasti", rekao je Hil tokom posete Institu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

"Potrebno je da se problemi reše dugoročno, kako bi Srbi na Kosovu znali kako će im život izgledati. I Kosovu je potrebno da ima perspektivu međunarodnog položaja", izjavio je Hil.

XS
SM
MD
LG