Linkovi

SAD o sporazumu: Kosovo i Srbija napravili veliki korak ka miru i stabilnosti


Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih Država (Foto: Reuters/VOA graphic)
Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih Država (Foto: Reuters/VOA graphic)

Sjedinjene Države pozdravile su sporazum o registarskim tablicama koji su, uz posredovanje Evropske unije u Briselu, postigli Kosovo i Srbija.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, u saopštenju je ocenio da se radi o dogovoru kojim se izbegava dalja eskalacija napetosti.

"Pohvaljujemo i dogovor dveju zemalja da se hitno - i u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa pod okriljem razgovora kojim posreduje Evropska unija. Podržavamo dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova", navedeno je u saopštenju.

Takođe, SAD su pozdravile i odluku strana u procesu da, kako je navedeno, daju prioritet interesima sopstvenih građana i preduzmu korake za poboljšanje njihovog svakodnevnog života.

"Dve strane su, uz pomoć Evropske unije, napravile ogroman korak napred - ka obezbeđivanju mira i stabilnosti u celom regionu. Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa", navedeno je u saopštenju portparola Stejd Departmenta Neda Prajsa.

Kosovo i Srbija su u sredu u Briselu, uz posredovanje specijalnog izaslanika evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, postigli dogovor o preregistraciji vozila.

Glavni pregovarači Besnik Bisljimi i Petar Petković usaglasili su se da Srbija prestane sa izdavanjem registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, dok se Kosovo obavezalo da obustavi aktivnosti na preregistraciji takvih vozila.

Nakon neuspelih pregovora dve strane u utorak - rok za to bio je pomeren u četvrtak u ponoć.

O epilogu razgovora u Briselu možete čitati u posebnoj vesti.

XS
SM
MD
LG