Linkovi

Amnesti: "Važan politički gest" Krivokapića, vlasti da javno osude narative protiv genocida


ARHIVA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (Foto: Gov.me/S. Matić)

Evropska unija ponovo je u utorak osudila "negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačanje genocida u Srebrenici", dok je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti interenešenal poručila da "zastupanje istine o genocidu doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti".

Amnesti i Brisel reagovali su povodom zahtjeva crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog nedavnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike saopštila da je Brisel "upoznat" sa inicijativom crnogorskog premijera za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava "u svjetlu njegovih komentara o Srebrenici".

"Poštovanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrijednosti Evropske unije i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju", poručila je Pisonero Hernandez.

Krivokapić je u ponedeljak pozvao Leposavića da podnese ostavku, nakon ministrove nedavne izjave u kojoj je izbjegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

To je, između ostalih, izazvalo oštre kritike SAD i EU, koji su pozvali vlasti da se nedvosmisleno odrede prema genocidu u Srebrenici.

Uz ogradu da ne može da komentariše politička pitanja, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenal" ocijenila je za Glas Amerike da je "premijerova javna osuda neprihvatljivih izjava ministra Leposavića o Srebrenici važan politički gest".

"Premijerov angažman i njegov principijelan stav o negiranju genocida su svakako korak u pravom smjeru. Ako je crnogorska vlada ozbiljna u pogledu pomirenja u regionu i spremna da igra pozitivnu ulogu u tom procesu, vlasti bi trebalo da javno ospore i da osude narative kojima se umanjuje ozbiljnost zločina, uključujuči genocid, koji su dokazani pred sudom", navela je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike Jelena Sesar, predstavnica Amnestija zadužena za Balkan i Evropsku uniju.

Sesar je istakla da su obaveza da se javno iskaže i prizna istina o takvim zločinima i javno priznanje žrtava veoma važni, iako "možda izgleda da je riječ o simboličnim mjerama".

Takođe je naglasila "da na individualnom nivou, javno priznanje znači mnogo žrtvama i njihovim porodicama", a da na nivou društva "zastupanje istine o genocidu promoviše bolje razumijevanje istorije i doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti".

"Protiv negiranja genocida se mora boriti obrazovanjem i odlučnom političkom akcijom. U tom pogledu, premijerova javna osuda neprihvatljvih komentara ministra Leposavića o Srebrenici je važan politički gest koji će, nadam se, podstaći otvoreniju raspravu o prošlosti i promovisati pozitivnu ulogu crnogorskih vlasti o pomirenju u regionu", zaključila je Sesar.

Demokratski front i Demokrate, koji su dio vladajuće koalicije, poručili su u ponedjeljak da neće podržati razrješenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici.

Ujedinjena reformska akcija (URA), od čija četiri glasa zavisi opstanak tijesne većine koja podržava Krivokapićevu Vladu, saopštili su da niko ne smije biti iznad nacionalnih interesa, i da sve odluke Vlade moraju biti motivisane tim principima.

Leposavićevu smjenu podržale su opozicione stranke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG