Linkovi

Za sada bez specijalnog suda na Kosovu


Skupština Kosova nije danas usvojila ustavne amandmane koji bi omogućili formiranje specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova ( OVK )

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da je razočaran zbog ishoda glasanja u skupštini Kosova i poručio da Kosovo nema druge alternative nego da se suoči sa ozbiljnim navodima sa izveštaja Saveta Evrope iz 2011.

Amandmane na Ustav Kosova koji koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine počinjene u periodu od 1998. do 2000. godine podržalo je 75 poslanika Skupštine Kosova, što je za pet manje od dvotrećinske većine neophodne za usvajanje ustavnih promena.

Prištinski mediji su objavili da najveću odgovornost što amandmani nisu usvojeni snosi Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, odnosno petoro poslanika ove partije koji su glasali protiv - Nait Hasani, Ganimete Musliu, Fadil Demaku, Dževahire Izmaku i Fadil Beka.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je kratko novinarima nakon sednice parlamenta da je razočaran današnjom odlukom Skupštine Kosova.

Kosovska Skupština je donela odluku. To je bila odgovornost koju su preuzeli i mi ćemo poštovati tu odluku, ali moram da kažem da nas je odluka veoma razočarala”, rekao je Žbogar.

Srpski poislanici danas su glasali za usvajanje Ustavnih amandmana. Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da se ovako nešto danas u Skupštini Kosova nije očekivalo.

“Nismo očekivali ovakav ishod. Pričalo se da je ovako nešto moguće i to se i ostvarilo”, rekao je Stojanović.

Glasanju je prethodila celodnevna burna rasprava između poslanika opozicije i vladajućih stranaka o razlozima za i protiv formiranja Suda i izmena kosovskog Ustava. Međutim i jedni i drugi bili su složni u veličanju borbe bivše Oslobodilačke vojske Kosova govoreći da je ona bila pravedna i usmerena protiv srpskog režima, a ne civila.

U toku trajanja sednice pre podne ispred Skupštine Kosova održan je protest bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koji se protive osnivanju specijalnog suda.

“Nismo izašli ovde da izazovemo nikakav skandal niti problem, nego smo izašli da utičemo na poslanike da glasaju protiv, jer je na kraju to u interesu svih i građana da glasaju protiv formiranja specijalnog suda”, rekao je Faton Klinaku, sekretar Organizacije ratnih veterana OVK.

Neusvajanje ustavnih amandmana otvara pitanje sudbine suda u kojem će se procesuirati ratni zločini OVK koji su navedeni u izveštaju Saveta Evrope iz 2011 godine.

Predstavnici međunarodne zajednice upoziravali su ranije kosovske lidere da ukoliko Kosovo ne stvori uslove za formiranje tog suda, da će Specijalni sud osnovati Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG