Linkovi

Admiral snaga NATO: Kosovo suvereno odlučuje o vojsci


Bivši komandant KFOR-a Đovani Fungo i komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo na Kosovu, Foto:Glas Amerike
Bivši komandant KFOR-a Đovani Fungo i komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo na Kosovu, Foto:Glas Amerike

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo rekao je da o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) "suvereno odlučuje" Priština. Iako su zvaničnici NATO do sada bili stava da je formiranje vojske Kosova “preuranjeno” i da će u tom slučaju Alijansa morati da preispita svoju ulogu na Kosovu, očigledno je da postoje različiti stavovi i unutar NATO.

Fogo je, posle razgovora u Skoplju, sa makedonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, rekao novinarima da je transformaca KBS u vojsku "njihova suverena odluka, koja bi trebalo da bude doneta u parlamentu". Prema njegovim rečima, ako se donese takva odluka, to će biti proces, a taj proces bi mogao trajati 10 godina.

"Kosovo je demokratska zemlja isto kao i vaša zemlja, baš kao i Srbija. U demokratiji, birate svoje predstavnike koji su tu da donose odluke u vaše ime”, rekao je Fogo u vezi najave Prištine da odluku o transformaciji KBS donese 14. decembra, prenosi MIA.

Fogo je pre samo desetak dana boravio u Prištini, gde je prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti general-majora Salvatore Kuoćija i Lorenca Dadarija. On je tada pozvao Prištinu da ne žuri sa donošenjem odluke o tansformaciji KBS u vojsku.

Rekao je takođe da takvom odlukom moraju da budu zadovoljne sve strane.

"Obaveza generala Dadarija je da obezbedi sigurnost i da garantuje slobodu kretanja”, rekao je Fogo i podsetio da NATO na Kosovu ima 4.000 pripadnika, koji su, kako je naveo, spremni za svaku odluku koju kosovski parlament bude doneo.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je pre nekoliko dana da namera Kosova da transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

XS
SM
MD
LG