Linkovi

Veselji: Srbija odgovorna za nestala lica na Kosovu


Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova (Foto: AP)
Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova (Foto: AP)

Najviši kosovski zvaničnici su povodom kraja godine položili cveće na spomen obeležje nestalim i kidnapovanim osobama tokom ratnog sukoba 1998. i 1999. godine. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji optužio je Srbiju da je odgovorna za nestala lica na Kosovu.

Vence su na spomnik nestalih na Kosovu isped Skupštine Kosova zajedno sa članovima porodica nestalih Albanaca položili predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

"Dok god se ne sazna njihova sudbina to će biti prokletstvo za Srbiju, jer su oni bili totalno nedužni. Porodice moraju biti snažne i ponosne, mi se obavezujemo njima da nećemo stati. Znamo da imaju velike bolove i imaju pravo biti nezadovoljni i nama. Srbija je bila ta koja je nanela svu ovu štetu Kosovu i mora da plati za nju", kazao je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Veselji: Srbija odgovorna za nestala lica na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Predsednik Udruženja nestalih Albanaca na Kosovu Bajram Ćerkinaj rekao je da porodice nestalih i ove godine nisu dočekale pravdu koju su očekivale od kosovskih institucija i EULEX-a.

"Nama je obećano od njih da će sudbina naših najmilijih biti obelodanjena. Politička volja nije bila na nivou da se postavi Srbiji uslov i da se obelodani sudbina nestalih. Mi znamo da imamo takvog neprijatelja koji je neke uzeo žive, a i neke mrtve građane Republike Kosovo, sakrivao i do 450 kilometara odavde", kazao je Ćerkinaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj očekuje da će pitanje sudbine nestalih biti rešeno tokom briselskog dijaloga.

"To nije lak korak. Verujem da je sada u završnoj fazi dijaloga logično očekivati odgovore za deo koji nedostaje. Postojao je i zahtev koji je vrlo legitiman za Zakon o nestalim osobama i verujem da ćemo ga pažljivo tretirati", rekao je Haradinaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači nije se obraćao novinarima posle polaganja cveća.

Događaju nisu prisustvovali predstavnici Udruženja nestalih Srba, kao ni članovi njihovih porodica.

XS
SM
MD
LG