Linkovi

Kosovo: 17 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu


Grobovi ubijenih dečaka u Goraždevcu
Grobovi ubijenih dečaka u Goraždevcu

U Goraždevcu kod Peći u četvrtak je obeleženo 17 godina od kada su još uvek nepoznati napadači ubili dva dečaka, a još četvoro dece ranili. Na srpsku decu i mlade pucano je dok su se kupali na reci Bistrici. Istraga o ovom slučaju je zatvorena pre 10 godina.

Parastos ubijenim srpskim dečacima Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu služio je sveštenik Nenad Našpalić.

Dakić i Jovović su ubijeni 13. avgusta. 2003. godine kada su još uvek nepoznati napadači pucali na srpsku decu se kupala na reci Bistrici. Tada su teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević. Nakon parastosa članovi porodica ubijenih mladića obišli su i grobove ubijenih Panta Dakića i Ivana Jovovića

„Voleo bih da podsetim sve koji ovo prate i koji znaju za ovo da je bilo 98 dece, a ispaljeno je 87 metaka na decu. To je zločin nad zločinima, to može samo bolestan um da uradi“, rekao je novinarima Milisav Dakić, otac ubijenog Panta Dakića.

Zbog pandemije koronavirusa obeležavanju jednog od najvećih zločina nad Srbima od 1999. godine prisustvovao je mnogo manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine.

„Ta deca su bila nedužna i nama će ta deca da ostanu u jakom sećanju, jake traume smo doživljavali mi Srbi koji živimo na ovim prostorima. Pokazalo se svih ovih godina da smo izdržali, ali je teško izdržati sa jednim tako jakim bolom“, kazao je predsednik Privremenog organa Opštine Peć Miloš Dimitrijević.

Rano jutros dva sata pre parastosa venac na spomenik koji je posvećen stradalim Srbima tokom i nakon sukoba na Kosovu položio je Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Bojović je u Gorždevac došao sa ekipom Televizije Most Iz Zvečana. Parastosu nije prisustvovao, a o njegovom dolasku kako nam je rečeno u Goraždevcu, niko nije bio obavešten. Jedan od ranjenih mladića Đorđe Ugrenović oglasio se tim povodom na Fejsbuku

“Da li je ovo moguće da niko nije video ni čuo. Jutros rano položen venac stradalim dečacima Ivanu i Pantu. Ovo nisu zaslužili da skriveno polažu venac, umesto da dođu u crkvu i prisustvuju parastosu i poklone se nevinim dečacima. Ovo se desilo pre nekolko godina kad je došao predstavnik iz Prištine da mu ne spominjem ime, položio venac skriveno da niko ne zna i ne vidi. Za njih mi nije ni čudno. Čudno mi je za našu Kancelariju za Kosovo i Metohiju”, napisao je Ugrenović.

Venac na spomen ploču gde su imena i ubijenih dečaka sa Bistrice položio je na sličan način kao i Zoran Bojović iz Kancelarije za Kosovo I Metohiju, predsednik Kosova Hašim Tači 15. avgusta 2016. godine. On je tada u Goraždevac došao nenajavljeno u pratnji nekoliko novinarskih ekipa.

XS
SM
MD
LG