Linkovi

Nekoliko oružanih napada u Goraždevcu


Nekoliko oružanih napada u Goraždevcu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

U Goraždevcu kod Peći rano jutros izvršeno je nekoliko oružanih napada. Pucano je na kuću, automobile i spomenik žrtvama nato bombardovanja ubijene dece na reci Bistrici. U napadima niko nije povređen.

Goraždevac je danas posetio i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je poručio su jutrošnji napadi teroristički čin i da su Srbiji za bezbednost Srba na Kosovu lično odgovorni albanski političari u Prištini.

Izrešetan i porušen spomenik žrtvama NATO bombardovanja i dvojice dečaka koji su 2003. godine ubijeni na reci Bistrici, zapaljen automobil Srboljuba Kolašinca, izrešetan još jedan automobil na ulici i rupe od metaka na kući Saše Petrovića i njegovog komšije - bilans je jutrošnjeg oružanog napada u Goraždevcu za sada još uvek nepoznatih osoba.

Petrović je u trenutku napada u kući bio sa suprugom i sedmogodišnjom ćerkom. Jedan metak probio je vrata i završio u kupatilu. Saša kaže da mu je najteže bilo da svom detetu objasni šta se zapravo dogodilo.

“Počeo sam da joj pričam da se snima jedan igrani film i da su to glumci. To je prvo što mi je palo na pamet, ali vidim da iako je ona dete ipak kapira sve ove stvari na neki svoj način i žao mi je što ona to doživljava i što jednostavno ova slika koja se šalje u svet prosto ne dotiče te ljude koji bi trebalo da se nose sa ovom situacijom”, kaže Saša Petrović.

Porodicu Petrović jutros je obišao i gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri koji je osudio ove napade. On je za Glas Amerike rekao da se nekome ne sviđa što je nakon posete dva ministra u kosovskoj Vladi Goraždevcu prošle nedelje, ocenjeno da je situacija u opštini Peć mirna.

"Mir smeta nekim ljudima koji ne misle dobro obema zajednicama, ja ne znam koji su to ljudi, to će istraga da pokaže“, rekao je Muhadžeri.

Goraždevac su danas posetili i predstavnici Vlade Srbije i Vlade Kosova Marko Đurić, Ljubomir Marić, Dalibor Jevtić i Ivan Tomić.

Napad u Goraždevcu tretiramo kao teroristički čin, kao što tretiramo i napad u Gojbulji koji se nedavno desio kada je u prodavnicu punu Srba bačena bomba koja samo igrom slučaja nije eksplodirala, a da jeste sigurno bismo imali 20 mrtvih u Gojbulji. I mislim da politička klima koja je stvorena i koja je dovela do ovoga, da danas u Goraždevcu imamo napad, pa nestanak struje, ulazak organizovane terorističke bande u srpsko selo, mislim da to govori mnogo toga. Moja poruka svim odgovornim albanskim političarima je čuvajte srpsku decu, kao što čuvate svoju decu, za Srbiju ste lično odgovorni za bezbednost ovih ljudi”, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Šef OEBS-a na Kosovu, Žan Klod Šlumberže osudio je jutrošnje incidente Goraždevcu kod Peći.

"Snažno osuđujem ove incidente. Intenzitet najnovijih incidenata i činjenica da se ponavljaju doprinosi osećanju nesigurnosti kod lokalne zajednice kosovskih Srba, ovakvi incidenti treba da se tretiraju kao prioritetno pitanje, tako da sve zajednice, bez obzira gde žive, mogu da se osećaju bezbedno i zaštićeno,“ naveo je Šlumberže u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Sličan napad u Goraždevcu dogodio se i 9. jula ove godine kada su za sada jos uvek nepoznate osobe polile benzinom i zapalile spomenik žrtvama nato bombardovanja i deci stradaloj na reci Bistrici i kada je na automobil Ivana Kolašinca ispaljeno desetak metaka iz vatrenog oružja.

U Goraždevcu koje je jedino srpsko selo u opštini Peć živi oko 800 Srba.

XS
SM
MD
LG