Linkovi

Obeleženo 19 godina od ubistva srpskih žetelaca


Episkop Teodosije služi parastos 14 žrtava u Starom Grackom

U Starom Gracku kod Lipljana obeleženo je 19 godina od ubistva 14 žetelaca iz ovog sela. Parastos je služio episkop Teodosije, a na skupu je zatraženo ponovno otvaranje istrage o ovom zločinu za koji još niko nije odgovarao.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijeni su u toku žetve na svojim njivama nadomak tog sela 23. jula 1999. godine. Devetnaest godina kasnije još nema odgovora ko je počinio jedan od najvećih zločina posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. EULEKS je prošle godine zvanično obustavio istragu.

Obleženo 19 godina od ubistva srpskih žetelaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Stojan Stojisavljević izgubio je tog dana zeta, njegova dva brata i bratanca koji je tada imao 17 godina.

“Revoltirani smo postupkom međunarodne zajednice koja i danas posle 19 godina nije našla počinioce tog zločina, čak su i zatvorili istragu”, kazao je Stojisavljević .

“Posebno su tužni ovi dana kad se obeležava godišnjica, jer to nas vraća u ono vreme. Svi mi koji smo tog jula bili u Starom Gracku ne volimo ni 23, ni 24, ni čitavu nedelju posle, možda čak ni čitavih ovih 19 godina. Živimo u senci tog zločina i nikada se nismo oporavili i mislim da se nikada nećemo ni oporaviti”, rekla je Momirka Čanković, novinarka iz Starog Gracka.

Parastos ubijenim žeteocima služio je, u centru sela ispred spomen ploče na kojoj su ispisana njihova imena, vladika Teodosije.

Na skupu je zatraženo ponovno otvaranje istrage.

“Istina i pravda će biti najmnja uteha za porodice stradalih žetelaca i upravo zato najmanje što mogu da učine oni koji nisu obezbedili mir i oni koji su negde odgovorni za ono što se dešavalo u tim vremenima. Najmanje što mogu da učine je da ponovnim otvaranjem istrage stignemo do pravde, istine i odgovora na pitanje koje postavljamo 19 godina”, rekao je zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić.

“Na svakom mestu, pri svakom susretu sa onima koji odučuju trebalo bi zatražiti odgovor na pitanje - kako je moguće pobiti 14 ljudi i kako je moguće na tako malom prostoru gde se svi znaju i gde se sve zna živeti sa takvom strašnom nepravdom”, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Tadašnji šef UNMIK-a Bernar Kušner obećao je da će pocinioce ovog, kako je tada kazao gnusnog zločina, izvesti pred lice pravde bez odlaganja. On je tada ponudio i nagradu od million nemačkih maraka svakom ko otkrije naručioce i počinioce.

UNMIK policija je 2007. godine uhapsila Albanca Muljzima Bitićija zbog sumnje da je učestvovao u ovom masakru, ali je on posle dva meseca zbog nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG