Linkovi

Ubice srpske dece iz Goraždevca nepoznate i posle 15 godina


Mesto zločina iz 2003. godine (Foto: Glas juga)
Mesto zločina iz 2003. godine (Foto: Glas juga)

U Goraždevcu kod Peći obeleženo je 15 godina od ubistva Panta Dakića i Ivana Jovovića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici. Ubice još nisu pronađene, a EULEKS je pre četiri godine zatvorio istragu.

Tada dvanaestogodišnji Panto Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović ubijeni su iz automatskog oružja, rafalom. U tom napadu teško je ranjeno još četvoro dece, koja su se kupala na reci Bistrici, na samo par stotina metara od prvih kuća u Goraždevcu.

Mesto gde je pre 15 godina pucano na oko stotinak dece danas izgleda potpuno drugačije. Zaraslo je u korov i drveće, a tok reke promenili su lokalni albanski privrednici. Do 13. avgusta 2003. godine to je bilo jedino mesto za radost dece u Goraždevcu.

Pored Panta i Ivana koji su tada ubijeni, teško su ranjeni i Đorde Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak.

Ubice srpske dece iz Goraždevca nepoznate i posle 15 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Parastos ubijenima u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu služio iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion koji je je poručio da "ne možemo da okrenemo leđa grobovima ubijenih Ivana i Panta” i pozvao Srbe da ostanu u ovom mestu.

„Ako mi zasnivamo postojanje na statistikama i brojevima, propali smo odmah. Ne. Mi verujemo u vaskrsenje Hristovo, mi verujemo u ono što peva pesnik 'neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može'. E to što biti ne može, što se suprotstavlja nekad i ljudskim zaključcima i kalkulacijama, to je ono što je učinilo da i mi danas ovde živimo. Da li ste i vi pravili kalkulaciju kada ste odlučili da ovde ostanete, da branite vaše selo? Ne, nego niste mogli da okrenete leđa vašim svetinjama”, rekao je arhimandrit Ilarion.

Pored stotinak meštana parastosu je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović.

„Danas je tužan dan za svakog Srbina, iz prostog razloga što se danas sećamo i nedužno streljane dece ovde u Goraždevcu, ali se sećamo i svih drugih zločina nad našim narodom iz svog bezumlja, koji su počinjeni od 1999. godine", rekao je Jović, koji je u centru sela položio i cveće na spomenik stradalim Srbima iz ovog mesta.

Ubistvo Ivana Jovovića i Panta Dakića još nije rasvetljeno, a Euleks je pre četiri godine obustavio istragu. UNMIK je tada pored obećanja da će prevrnuti svaki kamen da pronađe ubice dece ponudio i novčanu nagradu od million evra za informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju ovog zločina.

Obeležavanju ubistva srpske dece nije prisustvovao nijedan ministar, poslanik niti gradonačelnik iz Srpske liste.

XS
SM
MD
LG