Linkovi

Tači položio venac u Goraždevcu


Hašim Tači ispred spomen ploče u Goraždevcu, podignutoj dvojici srpskih dečaka ubijenih 2003.
Hašim Tači ispred spomen ploče u Goraždevcu, podignutoj dvojici srpskih dečaka ubijenih 2003.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je danas venac na spomen ploču ubijenim srpskim dečacima u Goraždevcu i poručio da taj korak znači mir za region. Parastosu dvojici decaka ubijenim 2003. godine pre dva dana po prvi put nije prisustvovao nijedan predstavnik Srba sa Kosova.

Tači je pozvao da se počinioci zločina nad srpskim dečacima privedu pravdi.

“Danas sam položio venac na ovom spomeniku u znaku sećanja na zločinački napad nad mladima iz sela Goraždevac, pre 14 godina, u kojem su ubijena dva i ranjena četiri mladića. Pravo na život osnovno je pravo za sve. Ovo pravo bi trebalo da se primeni i za oko 400 albanske dece mlađe od 15 godina koji su ubijeni od strane države Srbije”, istakao je Tači koji je naglasio da su “ova deca ubijena od zločinačke ruke, ali ne od strane države”.

Tači je kazao da će raditi na tome da se svaki zločin bude rasvetljen i kažnjen i istakao da svi treba da rade na na izgradnji mira, pomirenja i saradnje među narodima u regionu, da je pravda neophodna za istinsko pomirenje i da je pomirenje između Albanaca i Srba moguće i to će se - kako je rekao - desiti.

Predsednik Kosova je u Goraždevac došao nenajavljeno u pratnji nekoliko novinarskih ekipa.

Pošto je položio venac, u razgovoru sa Srbima u ovom selu zadržao se oko pola sata. Sa nekoliko njih se fotografisao i popio pivo.

Parastos Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću ubijenim 13. avgusta 2003. godine na reci Bistrici pre dva dana služen je u crkvi Presvete Bogorodice. Godišnjici ubistva i parastosu ove godine nije prisustvovao nijedan predstavnik Srba sa Kosova.

XS
SM
MD
LG