Linkovi

Američki farmaceutski gigant: Vakcina protiv koronavirusa možda do početka 2021.


Testiranje vakcine za Kovid 19 u Sjedinjenim Državama.
Testiranje vakcine za Kovid 19 u Sjedinjenim Državama.

Farmaceutski gigant iz Sjedinjenih Država, Džonson i Džonson, saopštio je da će testiranje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa na ljudima početi do septembra i da bi vakcina mogla biti dostupna za hitnu upotrebu početkom sledeće godine.

Kompanija je u ponedeljak saopštila da je zajednički sa američkim Sekretarijatom za zdravstvo izdvojila više od milijardu dolara za razvoj i testiranje vakcine. Ako ispitivanje vakcine na ljudima bude uspešno, kompanija je spremna da proizvede više od milijardu doza vakcine.

Iz Džonson i Džonson saopštavaju da predviđaju da će prve serije vakcine biti spremne za upotrebu u vanrednim situacijama do početka 2021. godine.

Izvršni direktor kompanije Alek Gorski rekao je za NBC da rane indikacije istraživanja pokazuju da bi eksperimentalna vakcina verovatno bila efikasna.

"Imamo kandidata (među vakcinama) koji ima visoku verovatnoću da bude uspešan protiv virusa COVID-19", rekao je. "Imamo mogućnosti za ubrzavanje proizvodnje u relativno kratkom vremenskom periodu kako bi on (vakcina) mogao da postane dostupan", dodao je.

Gorski je rekao da kompanija planira da poveća proizvodnju vakcine u narednim nedeljama, sa ciljem da do sredine sledeće godine bude na raspolaganju nekoliko stotina miliona doza i da ima proizvedenih milijardu doza do kraja 2021. godine.

Džonson i Džonson saopštava da vakcinu razvija "na neprofitnoj osnovi", ali dodaju da nisu procenjivali koliko bi to može da košta potrošača.

Akcije kompanije skočile su na trgovanju u ponedeljak.

Još jedna američka kompanija, Moderna Therapeutics iz Kembridža, Masačuses, u partnerstvu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, već je započela sa ispitivanjima na ljudima svoje verzije vakcine protiv koronavirusa.

Sekretarijat za zdravstvo saopštilo je u ponedeljak da sarađuje sa Džonson i Džonsonom, kao i sa Modernom, kako bi se ubrzao razvoj vakcine.

Saopšteno je da će sarađivati sa kompanijama i američkom upravom za hranu i lekove "kako bi pojednostavili razvojne i regulatorne procese" i "kako bi što brže bilo dostupna bezbedna i efikasna vakcina".

Sve potencijalne vakcine moraju da prođu kroz nekoliko faza ispitivanja da bi se dokazalo da "rade" i da su bezbedne.

Naučnici pažljivo prate sve ispitanike kako bi utvrdili da li eksperimentalne vakcine izazivaju imuni odgovor na koronavirus, kao i da provere pacijente zbog potencijalnih nuspojava.

Naučnici širom sveta, uključujući Kinu gde je virus počeo, takođe rade na razvoju vakcine protiv Kovid 19.

XS
SM
MD
LG