Linkovi

Najavljene restriktivne mere za Beograd, studentski protest zbog zatvaranja domova


Studenti tokom protesta pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu (Foto: Gordana Ćosić/RFERL)
Studenti tokom protesta pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu (Foto: Gordana Ćosić/RFERL)

Vlada Srbije će na sednici u petak doneti nove restriktivne mere za Beograd zbog loše epidemiološke situacije, najavio je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije predsednik Aleksandar Vučić. On je istakao da prestonica Srbije trenutno ima najveći problem sa korona virusom, odnosno da se 82,5 odsto zaraženih nalazi u glavnom gradu, zbog čega se smatra žarištem.

Kako je rekao, u naredne dve nedelje biće ograničen rad noćnih klubova, splavova i kafića koji nemaju bašte od 23 sata do 6 ujutru.

Vučić je rekao da će studentski domovi biti zatvoreni.

Nakon te objave studenti koji žive u nekoliko beogradskih domova organizovali su proteste - tražeći poništavanje te odluke. Poručujući "Nećemo kući" studenti su se okupili na Trgu Nikole Pašića ispred zgrade Skupštine Srbije. Kako je javila agencija Fonet saobraćaj pred Parlamentom, tokom protesta, bio je obustavljen.

Tokom protesta studenti su tražili prisustvo ministra prosvete Mladena Šarčevića - a za petak u deset časova ujutru najavili su protest na beogradskom Studentskom trgu.

Radiotelevizija Srbije objavila je prethodno informaciju da će studenti ostati u domovima uz posebne epidemiološke mere, što je, kako je ukazano, odlučeno nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima studenata.

Šarčević: Studenti nemaju razloga za brigu

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je da student nemaju razloga za brigu i da će u petak ujutru sve biti razjašnjeno.

"Ujutru ću dati saopštenje zato što je došlo do pogrešnog tumačenja stava koji je dat još u ponedeljak od studentske poliklinike", rekao je Šarčević za portal Nova.rs.

Ministar prosvete je ukazao da je na sednici Kriznog štaba izneo podatke koji se ne odnose na studente koji žive u domovima.

“Nego žive u stanovima, kod rođaka. Na tu zamenu teza sam ja ukazao još u ponedeljak, i to ćemo da razjasnimo. Beogradski centar ima najmanje takvih situacija", rekao je Šarčević.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući pooštravanje mera za suzbijanje pandemije koronavirusa, saopštio da će jedna od njih biti i zatvaranje beogradskih studentskih domova – što je izazvalo nezadovoljstvo i protest studenata iz nekoliko domova pred zgradom Skupštine Srbije.

Nije, međutim, precizirano kada se dogodio njihov susret - niti ko je u tim razgovorima predstavljao studente. Takođe, nije pojašnjeno šta bi mogle predsdstavljati posebne epidemološke mere.

Učesnici protesta pred Skupštinom Srbije negirali su da je sa Aleksandrom Vučićem postignut bilo kakav dogovor.

"Ako ne nosite masku, platićete kaznu"

Okupljanja u zatvorenom prostoru biće ograničena na stotinu ljudi, dok je napolju dozvoljeno okupljanje najviše 500 ljudi, rekao je predsednik Srbije i istakao da "utakmice nisu bile toliki problem koliko se mislio jer su se igrale napolju".

Od ponedeljka će se u Beogradu naplaćivati kazne onima koji u tržnim centrima i gradskom i međugradskom prevozu ne nose maske, u iznosu od pet ili šest hiljada dinara, najavio je Vučić.

Maske su odlukom Kriznog štaba obavezne u svim zatvorenim prostorijama u Beogradu.

"Ako neko želi, ima pravo da bude neodgovoran za sebe, a neka ne bude za druge. To je način da sačuvamo živote ljudi", rekao je Vučić.

Vučić kaže da će se sačekati "tri četiri dana da se vidi da li ima rezultata", a ako ih ne bude, ići će se na dalje mere.

"Da sam odlučivao sam, uveo bih sedmodnevni policijski sat i zatvorio bih Beograd. Ja sam rekao epidemiolozima da ću da poštujem ono što kažete, ali kao što svi građani imaju mišljenje, i ja sam rekao svoje, iako ga nisam proveo u delo iako to mogu", rekao je predsednik Srbije.

"Izbori bili bezbedni, loša poruka sa postizbornog slavlja SNS"

Vučić je demantovao da izbori 21. juna nisu bili bezbedni, uprkos tome što su i epidemiolozi poput Predraga Kona rekli da je epidemiološka situacija bila nepovoljna.

„Znate li ikoga ko se zarazio na izborima? Na izborima je sve sprovedeno perfektno, bilo je bezbedno...Na biračkom mestu se niko nije zarazio, nije bilo tehnički moguće da se zarazite“, kazao je Vučić.

Na pitanje kakvu su poruku poslali članovi SNS kada su u izbornoj noći slavili bez poštovanja mera i nenošenja maski, Vućić je rekao da je „poruka loša i da je on kriv“.

Predsednik Srbije nije želeo da odgovori na pitanje da li se testirao na koronavirus, a njegovi saradnici poput predsednice Skupštine, minsitra odbrane i direktora Kancelarije za KiM su pozitivni na virus.

Kazao je i da ne deli mišljenje epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića da nije trebalo dozvoliti da se igraju utakmice i da „sada sve dolazi na naplatu“.

Predsednik je istakao da su epidemiolozi govorli da je manja mogućnost zaraze napolju, a da su na derbiju Crvene Zvezde i Partizana navijači Partizana možda bili u riziku jer su imali razloga za slavlje. Smatra da su za porast broja zaraženih zaslužna slavlja i mature i proslave u zatvorenom prostoru.

Nije konkretno odgovorio na pitanja u vezi sa podacima iz izveštaja BIRN-a koji pokazuju da je broj umrlih i zaraženih bio veći nego što je zvanično prikazan.

„O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima“

Predsednik kaže da će Srbija u dijalogu sa Prištinom štititi nacionalne i državne interese i da ne želi da bude krivac za nepostojanje dijaloga, ali da je „jasno da se pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima“.

On je rekao da već sedam godina unazad ima pritisaka da se pravno obavezujući sporazum sa Kosovom postigne do kraja godine.

Kaže i da su ga svi napadali zbog rešenja koje je predlagao za Kosovo, iako nije rekao šta je sadržao njegov predlog.

„A da priznamo nezavisno Kosovo, to zaboravite“.

Predsednik Srbije ističe da da evropski put Srbije može i biti zaustavljen ako ne bude dogovora sa Kosovom.

Još se ne zna sastav Vlade

Na pitanje da li bi više voleo da ima ozbiljniju protivtežu u parlamentu, Vučić je odgovorio da je „njegov cilj uvek najbolji mogući rezultat“ i da su ovi izbori bili „najdemokratsikiji.

SNS je na parlamentarnim izborima 21. juna osvojila 60,68 odsto glasova, odnosno 189 mesta u Skupštini.

Vlada će, kako kaže Vučić, biti formirana pre ustavnih rokova, ali se još ne zna njen sastav vlade.

Predsednik Srbije je rekao da je Ana Brnabić bila „sjajan premijer“, a za ministra policije Nebojšu Stefanovića, koji je retko viđen u javnosti u poslednje vreme, kaže da „na njega računa“, iako ne zna da li će biti u Vladi.

XS
SM
MD
LG