Linkovi

Još četvoro preminulih od Kovida 19, obavezne maske u prevozu i zatvorenom u Beogradu


Nošenje maski obavezno je u gradskom prevozu u Beogradu

Četiri osobe su preminule u protekla 24 sata od koronavirusa u Srbiji, što je najveći registrovani broj umrlih u jednom danu u proteklim nedeljama. Ukupno 274 smrtna slučaja, navodi se na sajtu Covid19.rs

Registrovano je još 242 zaraženih u proteklom danu. Povećan je broj aktivnih slučajeva na 1433, a i broj pacijenata na respiratoru je porastao na 36.

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa odlučio je na sednici u ponedeljak da će u Beogradu biti obavezno nošenje maski od utorka u svim zatvorenim prostorijama.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, od utorka 30. juna u Beogradu će morati konstantno da se nose maske u gradskom prevozu, ali i svim zatvorenim prostorima - tržnim centrima, salonima, restoranima, kafićima, noćnim klubovima, teretanama. Navodi se da maske ne moraju da budu hiruške, već mogu i pamučne.

Do sada su maske bile obavezne samo u prevozu. Prema saopštenju Kriznog štaba, za sada nisu predviđene kazne za nenošenje maski.

Kako prenosi N1 ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Krizni štab u narednih 48 sati analizirati da li treba promeniti odluku o zabrani okupljanja više od 500 ljudi u zatvorenom prostoru. On je rekao i da se neke bolnice, poput KBC Dragiša Mišović u Beogradu, vraćaju u režim kovid bolnica.

Vanredna situacija u Srbiji uvedena je u Kragujevcu, Novom Pazaru, Tutinu, Vranju.

"U Novom Pazaru situacija malo bolja, ali nema dovoljno testova"

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, zaključno sa nedeljom u tom gradu ima 466 zaraženih, od koji je 68 registrovano preko vikenda.

Urednik portala Indeksonline iz Novog Pazara Eldin Ćorović za Glas Amerike kaže da je situacija u tom gradu do prošlog petka bila haotična.

"Bolnica je bila prepuna, ispred svih odeljenja gde se primaju oboleli od Kovida su bili veliki redovi za pregled, za prijem. Mesta za prijem nije bilo već tad na palijativnom odeljenju, pa su teže bolesnike slali za Beograd i za Kragujevac. Juče sam bio, dosta je bolja situacija, nema redova da se čekaju ispred i ljude sa lakšim simptomima šalju kući“.

Ipak, kaže da se ne testiraju svi koji imaju simptome.

„Testova, po mojim saznanjima, nema dovoljno. Ne testiraju se svi koji imaju simptome, već samo teži slučajevi„

Ćorović kaže i da trenutno radi po jedan infektolog u smeni u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, sada i jedinoj ustanovi gde se pacijenti testiraju, pregledaju i primaju. Ta bolnica je otvorena non stop. Kovid ambulanta je, kaže Ćorović, zatvorena posle prvog talasa, a Medicinska škola u tom gradu namenjena je smeštaju lakših slučajeva.

U Novom Pazaru od nedelje svi objekti, sem apoteka, moraju da se zatvore u 19h. Kretanje građanima nije ograničeno, ali urednik portala Indeksonline kaže da su mnogo oprezniji.

"Maske nisu obavezne, ali se nose. Mnogo više se poštuju od tog petka preporuke, i deca koja se igraju na ulici nose maske“.

Na društvenim mrežama pojavili su se i apeli za pomoć zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru, a deo će biti prikupljen u prostorijama Inicijative Ne davimo Beograd.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić saopštio je da je pozitivan na koronavirus, da je na kućnom lečenju posle nekoliko dana kompleksne kliničke slike i da se oseća bolje.

Ipak, kako je naveo u tekstu objavljenom na svom Fejsbuk profilu, Zukorlić je napisao da je zabrinut zbog situacije u Novom Pazaru i Tutinu i "kolapsa u zdravstvenom sistemu i kriznom menadžmentu".

U Beogradu mnogo obolelih među studentima

U Beogradu je na koronavirus pozitivno 210 studenata, četvrtina iz studentskih domova, izjavila je za RTS direktorka Zavoda za zdravstvenu zašitiu studenata Marija Obradović.

Ona je rekla da se sve više studenata javlja na pregled sa respiratornim tegobama, a da sada 50 njih čeka na rezultate.

Kaže da većina ne zna gde se zarazila, ali da su česte zaraze na privatnim proslavama, godišnjicama matura, svadbama.

CRTA: Nadležni da se izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora

Posmatračka misija Crte uputila je poziv Vladi, Kriznom štabu i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno, odnosno već danas nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. s obzirom na porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana.

CRTA traži od nadležnih da se izjasne o time koliko je glasanje na više od 200 biračkih mesta rizik za javno zdravlje.

Prema ranijoj odluci RIK, glasanje će biti ponovljeno na 234 biračka mesta u Srbiji.

XS
SM
MD
LG