Linkovi

BIRN: Broj zaraženih i umrlih od koronavirusa višestruko veći od saopštenog


Medicinski radnik dezinfikuje čekaonicu u KBC Zvezdara
Medicinski radnik dezinfikuje čekaonicu u KBC Zvezdara

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna od Kovida 19 umrle 632 osobe, dok je zvanično saošteno da je u tom periodu umrlo samo 244 ljudi, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN), objavljene na portalu javno.rs BIRN se poziva na dokument pod nazivom "Izveštaj za Vladu" i uvid koji su novinari te mreže imali u zvanični informacioni sistem za obaveštavanje o koronavirusu Covid19.

BIRN saznaje da je i broj zaraženih proteklih dana bio mnogo veći nego što se zvanično govorilo - prema njihovom istraživanju između 300 i 340 dnevno, dok su zvanično saopštavani brojevi iznad 90 obolelih dnevno.

Kako se navodi, najveća razlika u broj umrlih je u Kliničkom centru Niš gde je zvanično umrlo 77 pacijenata, a prema izvoru BIRN-a ima 243 preminulih.

Najviše smrtnih ishoda, saznaje BIRN, bilo je sredinom aprila kada je u proseku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus. Na primer, 12. aprila su preminule 23 osobe, a zvanično je rečeno samo šest.

Niko od zvaničnika nije odgovorio na pozive BIRN-a.

Tokom protekla 24 sata u Srbiji je još jedna soba preminula od koronavirusa.

Testirano je 5.438 testiranih, od kojih je 96 pozitivno na Kovid 19, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs Ministarstva zdravlja.

Od početka epidemije registrovano je 12.990 obolelih, kao i 262 smrtna slučaja.

U Srbiji je trenutno 731 aktvan slučaj virusa, dok je 19 osoba na respiratoru.

XS
SM
MD
LG