Linkovi

Novozaraženih 276, Brnabić u Novom Pazaru, protest građana i medicinara


Medicinski radnik na prozoru Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovnović Batut" u Beogradu, Srbija, 26. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Medicinski radnik na prozoru Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovnović Batut" u Beogradu, Srbija, 26. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

U posledna 24 sata, u Srbiji su prema zvaničnim podacima još tri osobe preminule od posledica zaraze koronavirusom, a novozaraženih je 276.

Testirano je 8.377 , objevaljeno je na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 1.625 obolelih, od koji 42 na respiratorima.

Ukupan broj testiranih od početka epidemije je 401.240, a potvrđena su 14.564 slučaja kovida 19.

Prema zvaničnim podacima, od posledica infekcije korona virusom do sada je preminulo 277 obolelih, a smetnost je 1,9 odsto.

Prema odluci Kriznog štaba, u Beogradu od utorka ujutro obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima - u prevozu, tržnim centrima, teretanama, sportskim objektima, a za one koji tu odluku ne budu poštovali zaprećene su novčane kazne.

Situacija je i dalje ozbiljna u Tutinu, dok su lokalne vlasti Kragujevca proglasile vanrednu situaciju. Vanredna situacija proglašena je i u Vranju i Novom Pazaru.

Brnabić, Lončar i Ljajić u Novom Pazaru, protest građana i zdravstvenih radnika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Opštu bolnicu u Novom Pazaru, zajedno sa potpredsednikom vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Tokom Brnabićkinog obraćanja okupljenim zdravstvenim radnicima, grupa nezadovoljnih građana bučno je negodovala uz zvižduke.

Građani su ih pitali zašto nisu doneli ništa od opreme, vičući da je na hiljade ljudi zaraženo, dok mnogi umiru, prenela je Nova.rs.

Premijerka je, saslušavši pitanja, rekla da su okupljeni građani politički aktivisti i da politizuju situaciju, a da se stanje u Novom Pazaru ne razlikuje mnogo nego u drugim žarištima, "osim što se tamo ne politizuje".

Za to vreme čuli su se povici "UA", "Lopovi", a govori premijerke i ministra ispraćeni su zvižducima.

Na društvenim mrežama mogu se videti fotografije kako deo medicinara odgovara predstavnicima državnog vrha tako što im je okrenuo leđa.

Epidemiolog: Razlika između zvanične i realne situacije u Tutinu

Dr Mithat Eminović, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu, kaže da je situacija u tom gradu veoma ozbiljna i da je opterećenje na kovid ambulantu ogromno.

On kaže da se zbog nezadovoljavajuće komunikacije između institucija, ne zna tačan broj umrlih i obolelih.

"Ali primetno je da je razlika između zvanično saopštavanih podataka i stvarne situacije velika", rekao je on, prenosi N1.

Eminović nagčašava da je u samo jednom danu umrlo tri člana jedne porodice - otac, majka i sestra, i to jednog zdravstvenog radnika iz Tutina.

Ističe da 27 aprila u tom mestu nije bilo nijednog zaraženog.

Gradonačelnik Beograda: Podizati svest građana

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u ovom trenutku najvažnije podizati svest građana o značaju nošenja maski i intenzivno kontrolisati poštovanje te mere, jer i dalje postoji ozbiljan rizik od korona virusa.

On je u izjavi za TV Pink naglasio da "kao hirurg koji celog života nosi masku", razume koliko to može da bude neprijatno, ali da je takva mera neophodna "ukoliko želimo da zaštitimo sebe i druge"

Imunitet steklo 6,4 odsto građana

Prema prvim rezultatima Nacionalne seroepidemiološke studije o razvoju specifičnih antitela na korona virus, 6,4 odsto građana Srbije steklo je imunitet na taj virus.

Rikovodilac studije, epidemiolog Tatjana Pekmezović, rekla je za Blic da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika.

Pekzmezović je navela da je struktura njihovog uzrasta analogna strukturi populacije Srbije, čime je i reprezentativna.

Muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva, žene u pet odsto. Antitela su najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a ređe kod onih koji imaju više od 80 godina. Najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i iznosi 7,2 odsto. U Beogradu je sedam odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto, dok je u Vojvodini 3,1 odsto.

"Rezultati bi trebalo da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima", zaključila je Pekmezović.

U Kragujevcu vanredne mere

Republički Krizni štab dao je u utorak saglasnost na Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca koju je u subotu 27. juna doneo gradonačelnik Radomir Nikolić.

Shodno toj odluci, od srede u šest časova na celoj teritoriji grada Kragujevca biće zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Zabranjno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, ograničen je rad ugostiteljskih objekata na period od 7,00 do 20,00 časova i naloženo da se njihov rad prilagodi tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Naloženo je da se u obrazovnim ustanovama odlože sva okupljanja, a da se prijemni i drugi ispiti organizuju uz primenu svih mera lične zaštite - fizičku udaljenost od dva metra, obavezno nošenje maske ili vizira i rukavica.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, a u javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Zabranjen je rad otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Naložena je puna primena svih preventivnih mera u vrtićima i predškolskim ustanovama.

Prema informacijama iz gradske uprave, primena ovih mera nije vremenski ograničena.

XS
SM
MD
LG