Linkovi

Kovid-19 treći uzročnik smrti u SAD, rast infekcija među starima i studentima


Osoblje bolnice Kolar Gejbls u blizini Majamija prebacuje pacijenta u kola hitne pomoći, 30. jula 2020.
Osoblje bolnice Kolar Gejbls u blizini Majamija prebacuje pacijenta u kola hitne pomoći, 30. jula 2020.

Koronavirus je sada treći glavni uzročnik smrtnosti u SAD – posle srčanih oboljenja i raka, saopštili su Centri za kontrolu bolesti. Drastično je porastao broj zaraženih u domovima za stare, a neki veliki fakulteti, koji su počeli sa nastavom uživo – sada su promenili odluku.

SAD sada imaju više od 5,4 milona potvrđenih slučajeva Kovida-19 i više od 170.000 smrtnih slučajeva. Jedna od vodećih zdravstvenih stručnjaka, Debra Birks, upozorava da je vreme da se situacija stavi pod kontrolu a izrazila je i žaljenje što se SAD nisu na samom početku zatvorile kao Italija.

"Videli smo šta su Amerikanci spremni da urade u borbi protiv virusa.”

Broj slučajeva Kovida 19 u domovima za negu starih je skočio za skoro 80 procenata od početka leta. Više od 40% smrtnih slučajeva se dogodilo u institucijama za dugoročnu negu, iako u njima živi manje od jednog procenta američke populacije.

Koronavirus treći uzrok smrti u Americi, dramatičan rast infekcija u domovima za stare
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Iznenadnom skoku doprinose i novi slučajevi na jugu zemlje, gde je debata o otvaranju škola dobila novi obrt.

"Nije bezbedno vratiti se na kampus. Biće bolesnih ljudi”, poručuje jedna demonstrantkinja.

Na univerzitetu Džordžija Tek – desetine studenata su protestovale zbog odluke školskih vlasti da se vrate na kampus.

A samo nedelju dana nakon što je počela nastava uživo, univerzitet Severne Karoline Čepel Hil je promenio odluku i prebacio se na onlajn nastavu pošto je 130 studenata dobilo virus.

"Uvek smo govorili da ćemo reagovati u zavisnosti od razvoja situacije. Situacija se promenila i verujemo da su ovi potezi neophodni u ovom trenutku”, navodi rektor Kevin Gaskievic.

Nastava na kampusu na univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu ponovo je prekinuta posle samo sedam dana nastave uživo zbog pojave virusa među studentima.
Nastava na kampusu na univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu ponovo je prekinuta posle samo sedam dana nastave uživo zbog pojave virusa među studentima.

U osnovnim školama u Džordžiji takođe je primećen rast slučajeva. Jedna škola je zatvorena nakon što je utvrđeno da je više infekcija poteklo od jednog člana osoblja.

U Tenesiju - ozbiljan manjak nastavnog osoblja – 1200 radnih mesta je upražnjeno u prosveti. U Južnoj Karolini, postoji potreba za skoro 1100 nastavnika. A nastavnici koji su dali otkaz iz straha za svoju bezbednost mogli bi da budu kažnjeni sa više hiljada dolara, zato što su izašli iz svojih ugovora.

XS
SM
MD
LG