Linkovi

Male šanse za skori dogovor o paketu pomoći zbog pandemije


Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkom domu Kongresa, i Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu (Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS)
Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkom domu Kongresa, i Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu (Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS)

Šanse za skoro postizanje sporazuma o novčanom paketu pomoći građanima Sjedinjenim Državama su umanjene, imajući u vidu da je od petka američki Kongres na neformalnoj pauzi, a novi pregovori sa predstavnicima predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa nisu zakazani.

Kongresna zasedanja nisu planirana sve do septembra, a lideri oba doma – Senata i Predstavničkog doma, izneli su uveravanja da u roku od dvadeset četiri sata mogu da sazovu članove ukoliko dogovor bude postignut, izvestila je agencija Rojters.

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio da je spreman da odobri novčanu stimulaciju američkoj ekonomiji pogođenoj globalnom pandemijom, okriviši demokrate za neuspeh u dosadašnjim razgovorima.

“Čekam demokrate da se saglase. Oni odugovlače, je' tako?", rekao je američki predsednik tokom obraćanja medijima.

Ukazao je da je spreman da grašanima odobri direktne novčane isplate, kao i pomoć za plaćanje stanarina, novac za male preduzetnike i potrebe lokalnih vlasti.

Vrednost deonica na berzama je oslabila nakon što su lideri republikanaca i demokrata u Kongresu, Mič Mekonel i Nensi Pelosi, obelodanili da razgovori o paketu pomoći olakšica usled pandemije koronavirusa nisu zakazani.

Republikanci i demokrate nisu usaglasile stavove o paketu pomoći u iznosu od dve hiljade milijardi dolara. Najveća neslaganja ispoljena su u finansiranju škola, državnih i lokalnih administracija i nadoknada za nezaposlene, piše Rojters.

Demokrate su tokom pregovora sa Belom kućom protekle sedmice predložile da vrednost paketa pomoći bude smanjena na hiljadu milijardi dolara – ali je ponudu odbacila druga strana.

Isplata nedeljne sume od $600 nezaposlenim građanima obustavljena je 31. jula, kada je istekao period validnosti tog programa pomoći američke vlade. Prema tumačenju zvaničnika federalnih rezervi i stručnjaka bio je podrška američkoj ekonomiji tako što je doprinosio povećanju potrošnje.

Predsednik Donald Tramp prošle subote je potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći u smanjenom iznosu, ali tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbede $100 za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije Kovida 19.

Preostalih $300 trebalo bi da se obezbedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama,

U međuvremenu, broj obolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama dostigao je 5,3 miliona - podaci su američkog univerziteta Džons Hopkins. Od posledica virusa, prema istom izvoru, preminulo je najmanje 167.000 građana.

XS
SM
MD
LG